Islamska država je bila ozemeljsko gledano na vrhuncu januarja lani. Foto: AP
Islamska država je bila ozemeljsko gledano na vrhuncu januarja lani. Foto: AP
Rusi ne skrivajo, da v Siriji podpirajo Asadov režim, a vztrajajo, da je njihova prioriteta izkoreninjenje IS-a. Foto: Reuters

V prvih devetih mesecih tega leta se je ozemlje IS-ja skrčilo z 78.000 kvadratnih kilometrov na 65.500 kvadratnih kilometrov - ozemlje v velikosti Šrilanke. A izgube IS-ja so se v zadnjih treh mesecih upočasnile - od julija je izgubil le 2.800 kvadratnih kilometrov, kar IHS po poročanju BBC-ja povezuje z zmanjšanjem zračnih napadov Rusije na tarče IS-ja.

"Septembra lani je predsednik Putin dejal, da je naloga Rusije, da se bori proti mednarodnemu terorizmu in še posebej Islamski državi," je povedal Alex Kokcharov, glavni analitik za Rusijo pri IHS-ju, organizaciji v Veliki Britaniji, ki zbira in analizira javno dostopne podatke, tudi glede Iraka in Sirije. "Naši podatki kažejo, da v resnici ni tako. Prioriteta Rusije je zagotoviti vojaško podporo Asadovi vladi in, najverjetneje, preoblikovati sirsko državljansko vojno iz večstrankarskega konflikta v dvostranskega med sirsko vlado in džihadističnimi skupinami, kot je Islamska država, s tem pa spodkopati argument za zagotavljanje mednarodne podpore opoziciji."

Izguba dostopa do Turčije
Kljub vsemu naj bi skrajna sunitska skupina vseeno trpela znatne izgube, pravijo strokovnjaki. IS so potisnili 10 kilometrov od turške meje, medtem ko so iraške sile zavzele zračno oporišče Kajarah, ključno strateško točko 60 kilometrov južno od IS-jeve trdnjave Mosul. Skupina je avgusta v boju s kurdskimi borci izgubila tudi sirsko mesto Manbidž in ceste, ki vodijo do njega in povezujejo turško mejo z glavno IS-jevo trdnjavo Rako.

"Ozemeljske izgube IS-ja od julija so relativno skromne v obsegu, a brez primere, kar se tiče njihovega strateškega pomena," pravi Columb Strack, višji analitik pri IHS-ju. "Izguba neposrednega cestnega dostopa do tihotapskih poti v Turčijo močno omejuje sposobnost skupine za novačenje novih borcev iz tujine, medtem ko bo iraška vlada vsak čas izvedla svojo ofenzivo na Mosul."

Če bo pri tem uspešna, bi to lahko pomenilo hud udarec za IS. Mosul, drugo največje iraško mesto, ki je pod nadzorom IS-ja že od leta 2014, opisujejo kot IS-jevo "zadnjo iraško utrdbo", in če jo izgubijo, bi to lahko pomenil konec za skupino - vsaj v Iraku, so optimistične oblasti v Bagdadu.