Oleksandr Timošenko je v času procesa svoji ženi Juliji ves čas stal ob strani. Foto: EPA
Oleksandr Timošenko je v času procesa svoji ženi Juliji ves čas stal ob strani. Foto: EPA

Oleksandr Timošenko je za politični azil prosil že konec lanskega leta. Za Češko pa se je najverjetneje odločil za to, ker ima tam delež v češkem podjetju International Industrial Projects.

Julija Timošenko je bila oktobra lani obsojena na sedemletno zaporno kaze, zaradi zlorabe oblasti pri sklepanju pogodbe z Rusijo o uvozu zemeljskega plina leta 2009, ko je bila na premierskem položaju.

Proti Timošenkovi so ukrajinske oblasti vložile še več obtožnic, med drugim zaradi davčne utaje v višini 165 milijonov dolarjev v 90. letih minulega stoletja, ko je bila na čelu nekega državnega podjetja. V ta primer je vpleten tudi Oleksandr, ki je bil med letoma 2000 in 2001 zaradi obtožb o poneverbah leto dni v zaporu, kasneje pa so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili.

Češka je pred letom dni odobrila azil Bogdanu Danilišinu, ki je bil minister za gospodarstvo v vladi Timošenkove med letoma 2007 in 2010. To je povzročilo napetosti v odnosih z Ukrajino, ki se je maja lani odločila izgnati dva češka diplomata zaradi domnevnega vohunjenja.