Mubarak je bil obtožen umorov protestnikov med demonstracijami, ki so zahtevale njegov odstop in nazadnje privedle do njega. Foto: EPA
Mubarak je bil obtožen umorov protestnikov med demonstracijami, ki so zahtevale njegov odstop in nazadnje privedle do njega. Foto: EPA

Nekdanji egiptovski predsednik in nekdanji notranji minister Habib Al Adli, ki je bil prejšnji teden obsojen na 12 let zapora zaradi obtožb o pranju denarja in dobičkarstva, ter nekdanji premier Ahmed Nazif so bili oglobljeni zaradi namerne povzročitve velike škode egiptovskemu gospodarstvu.

Mubarak bo moral plačati 200 milijonov egiptovskih funtov (približno 23,5 milijona evrov), Al Adli 300 milijonov funtov (približno 35,3 milijona evrov), Nazif pa 40 milijonov funtov (približno 4,7 milijona evrov).

Oblast ukazala prekinitev storitev
Mobilni operater Vodafone je januarja sporočil, da mu skupaj z drugimi operaterji ni preostalo drugega, kot da so upoštevali ukaz oblasti, da med vrhuncem protivladnih protestov na določenih območjih prekinejo svoje storitve. Februarja je Vodafone oblasti obtožil še, da so zlorabile njegovo omrežje za pošiljanje provladnih sporočil njegovim naročnikom.

Obtožba zaradi smrti več kot 800 protestnikov
To je prva obsodba proti 83-letnemu Mubaraku, ki je bil prisiljen po večtedenskih protirežimskih protestih odstopiti 11. februarja. Proti Mubaraku, ki je trenutno v hišnem zaporu v bolnišnici v Šarm el Šejku, ter njegovima sinovoma Alaaju in Gamalu so nazadnje v torek vložili obtožnico zaradi smrti več kot 800 demonstrantov in zlorabe oblasti.

Mubaraka med drugim zaslišujejo tudi zaradi obtožb, da sta si on in njegova družina med njegovo tri desetletja dolgo vladavino nagrabila ogromno premoženje.