Romanja v Meko se vsako leto udeleži več milijonov muslimanov. Foto: EPA
Romanja v Meko se vsako leto udeleži več milijonov muslimanov. Foto: EPA
Meka
Najnevarnejši del romanja je kamenjanje hudiča, ki poteka na mostu Džamarat v Mini, kjer se romarji zberejo okoli 30 metrov visokega stebra. Foto: EPA

Muslimanska sveta knjiga Koran predpisuje, da mora vsak polnoletni musliman, ki je fizično sposoben in si lahko privošči potovanje, vsaj enkrat v življenju opraviti romanje v Meko, rojstni kraj preroka Mohameda. Hadž je tako eden izmed petih stebrov islama, v simbolnem smislu pa predstavlja tudi sodni dan, na katerega se bo moral vsak musliman v skladu z islamskim naukom pred Alahom zagovarjati za svoja dejanja.

Letošnjega romanja naj bi se udeležilo približno 2,5 milijona vernikov, tudi 17 romarjev iz Slovenije. Romanje bo vrhunec doseglo v soboto, ko se bodo verniki zbrali na gori Arafat v bližini Meke, končalo pa se bo v nedeljo s praznikom kurban bajram oz. ejd al adho.

Poostreni varnostni ukrepi
Romanje spremljajo poostreni varnostni ukrepi, saj so savdskoarabske oblasti za letošnji praznik mobilizirale približno 100.000 pripadnikov varnostnih sil, ki bodo skušali zagotoviti tekoč potek največjega muslimanskega praznika in preprečiti morebitne incidente ali stampede, ki so v preteklosti pogosto spremljali romanje.

Večinoma so se stampedi, v katerih so bili do smrti poteptani številni verniki, dogajali na mostu Džamarat v Mini, kjer se romarji zberejo okoli 30 metrov visokega stebra, največjega izmed treh, ki simbolično predstavljajo hudiča, in vanj mečejo kamenje. Med tem obredom je že večkrat prišlo do prerivanja in smrtnih žrtev. Leta 2006 je v stampedu umrlo 364 ljudi, leta 2004 pa je bilo do smrti poteptanih 251 romarjev. Najhuje je bilo leta 1990, ki je v množici predoru v Mini umrlo 1.426 ljudi.

Romanje zaznamuje arabska pomlad
Letošnje romanje bo potekalo tudi v znamenju protivladnih protestov, ki pretresajo več arabskih držav v regiji in so že vodili v strmoglavljenje tunizijskega predsednika Zina El Abidina Ben Alija, njegovega egiptovskega kolega Hosnija Mubaraka in libijskega voditelja Moamerja Gadafija, spopadi pa še vedno potekajo v Siriji in Jemnu.

V Meko tudi 17 slovenskih vernikov
Letošnjega romanja se udeležuje tudi 17 romarjev iz Slovenije, sicer pa bo Islamska skupnost v Republiki Sloveniji ob koncu kurban bajrama v sredo, 9. novembra, pripravila osrednjo molitev v športni dvorani Slovan na Kodeljevem. Bajramska molitev se bo začela ob 6. uri, vodil pa jo bo mufti, dr. Nedžad Grabus, ki bo zbrane vernike tudi nagovoril.

Muslimani v Sloveniji se bodo lahko bajramske molitve v nedeljo udeležili v Ljubljani, v Mariboru, na Jesenicah, v Kopru, Velenju, Celju, Trbovljah, Kranju, Škofji Loki, Tržiču, Postojni, Sežani, Ajdovščini, Izoli, Novi Gorici, Kočevju, Novemu mestu in Krškem.