Eden izmed obsojencev, ki je proces spremljal iz kletke. Foto: Reuters
Eden izmed obsojencev, ki je proces spremljal iz kletke. Foto: Reuters
Minja
Najbolj množično sojenje v zgodovini Egipta poteka na sodišču v mestu Minja. Foto: Reuters
V Egiptu sojenje 700 Mursijevim privržencem

Tokratno sojenje poteka le dan po tem, ko je sodišče v mestu Minja, južno od egiptovske prestolnice Kairo, 529 Mursijevih privržencev obsodilo na smrt zaradi umora policista ter napada na ljudi in premoženje. 700 Mursijevih privržencev, ki jim na istem sodišču sodijo danes, je prav tako obtoženih napada in poskusa umora več policistov med avgustovskimi protesti.

Med obtoženimi je tudi vodja Muslimanske bratovščine Mohamed Badie, ki pa ga iz varnostnih razlogov ni na sodišču. Na sodišču ni tudi številnih drugih obtoženih, ki jim sodijo v odsotnosti.

Ostre kritike na ponedeljkove obsodbe
Gre za največje sojenje v sodobni zgodovini Egipta, ponedeljkova obsodba pa je bila najbolj množična obsodba na smrt do zdaj. Izrekli so jo po le dveh zaslišanjih in je povzročila ostre kritike številnih organizacij za človekove pravice, Evropske unije in ZDA. Pred sodiščem v Minji so se zbrali tudi številni protestniki.

Združeni narodi so izpostavili, da je ponedeljkova obsodba očitna kršitev mednarodnega prava. "Presenetljivo število na smrt obsojenih je precedens v sodobni zgodovini, množična obsodba na smrtno kazen v procesu s postopkovnimi nepravilnostmi pa je kršitev mednarodnega humanitarnega prava," je povedal tiskovni predstavnik komisarja Združenih narodov za človekove pravice Rupert Coville.

Presenečenje nad ponedeljkovo obsodbo so izrazili tudi v Washingtonu, kjer je namestnica tiskovne predstavnice zunanjega ministrstva Marie Harf dejala, da je sodba v nasprotju z logiko. "Očitno se lahko obsojeni pritožijo, a se ne zdi mogoče, da bi lahko bili deležni poštenega ponovnega sojenja, skladnega z mednarodnimi standardi," je povedala.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU-ja Catherine Ashton je egiptovske oblasti pozvala, naj obtoženim zagotovijo "pravično in časovno ustrezno sojenje", da je sodba "katastrofa, farsa in škandal, ki bo še leta vplivala na Egipt", pa je v odzivu poudaril vodja Arabske mreže za človekove pravice Gamal Eid.

Bo sodba zavrnjena oz. kazen znižana?
Na sodbo se bodo odvetniki obsojenih pritožili, pravni strokovnjaki pa ob tem pričakujejo, da bodo smrtne obtožbe po pritožbi verjetno zavrnjene oz. kazni znižane. Odvetniki obtoženih so napovedali tudi, da bodo po ponedeljkovih obsodbah zahtevali odstop sodnika. Egiptovski sodnik Said Jusef Sabri, ki je izrekel ponedeljkove kazni in vodi tudi današnje sojenje, je znan po izrekanju zelo strogih kazni. Nekoč je na 30 let zapora obsodil moškega, ki je iz trgovine z oblačili ukradel žensko obleko.

V Egiptu sojenje 700 Mursijevim privržencem