Peratović (na sliki s poškodbo) je za svoje delo pred kratkim prejel nagrado za preiskovalnega novinarja leta. Foto: MMC RTV SLO
Peratović (na sliki s poškodbo) je za svoje delo pred kratkim prejel nagrado za preiskovalnega novinarja leta. Foto: MMC RTV SLO

Novinarja so zaradi vidnih poškodb glave oskrbeli v karlovški bolnišnici in ga nato odpustili. Policija je sprožila preiskavo, tri osumljence pa že prijela.

Peratović je policistom povedal, da se je eden izmed napadalcev predstavil z imenom in priimkom, in omenjal novinarjevo pisanje o nezakonitem kopanju gramoza v Kolpi, nato ga je trojica napadla in hudo pretepla. Dejal je še, da so bili napadalci pod vplivom alkohola in da meni, da je napadalce nekdo poslal.

Predsednik Hrvaškega novinarskega društva (HND) Saša Leković je ostro obsodil napad na novinarskega kolega in izrazil mnenje, da gre za "profesionalno ustrahovanje". Leković meni, da je razlog, ki so ga omenili napadalci, zgolj izgovor, da bi prikrili resnične razloge za napad, saj Peratović ni nikoli pisal o nezakonitem izkopavanju gramoza.

Napad obsoja tudi DNS
Obsodbi napada na stanovskega kolega se je pridružilo tudi Društvo novinarjev Slovenije, ki opozarja, da je za svobodo govora ključnega pomena, da napadi na novinarje zaradi opravljanja njihovega dela ne ostanejo neraziskani, storilci in naročniki pa neidentificirani.

Svobodni novinar Peratović je razkril številne afere, tudi v politiki in hrvaških obveščevalnih službah. V zadnjem času je poročal o nekdanjem visokem uradniku jugoslovanske in hrvaške obveščevalne službe Josipu Perkoviću, ki mu sodijo v Münchnu zaradi domnevnega sodelovanja pri umoru hrvaškega izseljenca leta 1983 na Bavarskem.