Svet
(2)
Yalova
Pred parlamentarnimi in predsedniškimi volitvami 24. junija po državi potekajo številna zborovanja. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan
Ankete pred volitvami Erdoganu napovedujejo pod 50 odstotki podpore. Foto: Reuters
Suruč
Erdogan je po smrtonosnem napadu Islamske države v Suruču leta 2015 napovedal vojno terorizmu. Foto: AP

Dodaj v

Na jugu Turčije v streljanju med predvolilno kampanjo umrli trije ljudje

Ankete napovedujejo dva kroga predsedniških volitev
14. junij 2018 ob 21:14
Suruč - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Na predvolilnem zborovanju vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) v večinsko kurdskem mestu Suruč blizu Sirije so v streljanju umrli trije ljudje, še osem je ranjenih.

Streljanje je izbruhnilo, ko je poslanec AKP-ja Ibrahim Halil Yildiz obiskal trgovinice v središču mesta. Med žrtvami so brat poslanca in dva nasprotnika stranke, policija je po poročanju Reutersa prijela okoli deset ljudi.

Poročila o okoliščinah streljanja so si nasprotujoča. Provladni mediji so poročali, da so Yildiza in njegove privržence napadli nasprotniki, oboroženi z noži in palicami, in za napad okrivili podpornike prokurdske Ljudske demokratske stranke (HDP).

Prokurdski mediji so za napad okrivili telesne stražarje poslanca. Varnostni viri navajajo, da je prišlo do streljanja med telesnimi stražarji poslanca in trgovci. Iz urada guvernerja province so sporočili, da se je med obiskom poslanca začel "pretep med dvema skupinama".

Suruč je bil julija 2015 prizorišče smrtonosnega bombardiranja džihadistov Islamske države (IS), zaradi katerega so se pojavile napetosti z oblastmi v Ankari. Številni kurdski aktivisti so vlado obtožili, da ne stori dovolj v boju proti IS-ju. Po napadu je Erdogan sprožil "vojno proti terorizmu", katere tarča sta predvsem prepovedana Delavska stranka Kurdistana (PKK) in IS.

Predvolilna kampanja je v Turčiji deset dni pred predčasnimi parlamentarnimi in predsedniškimi volitvami 24. junija v polnem razmahu. Na volitvah bo Erdogan skušal utrditi oblast na položaju predsednika, njegova vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj pa večino v parlamentu.

Ankete napovedujejo dva kroga
Zadnje javnomnenjske ankete so pokazale, da bi 49 odstotkov volivcev volilo za Ljudsko koalicijo AKP-ja in Stranke nacionalističnega gibanja (MHP), 39 odstotkov pa Državno koalicijo treh opozicijskih strank.

Na predsedniških volitvah Erdoganu napovedujejo 47 odstotkov podpore, kar bi lahko pomenilo, da bi se v drugem krogu moral pomeriti s kandidatom CHP-ja Muharremom Incejem, ki mu napovedujejo 28-odstotno podporo.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
SF0100
# 14.06.2018 ob 21:43
Evropa pač....
m72
# 14.06.2018 ob 21:42
No, to pa je res prava predvolilna kampanja. Zgleda, da niso vsi za "pravičnost in razvoj". Pa še dva kroga pričakujejo...
Kazalo