Po koncu vojne na Kosovu je bil Ivanović ključni sogovornik zveze Nato, Združenih narodov in EU-ja. Veljal je za zagovornika dialoga med Srbi in Albanci na Kosovu. Foto: Reuters
Po koncu vojne na Kosovu je bil Ivanović ključni sogovornik zveze Nato, Združenih narodov in EU-ja. Veljal je za zagovornika dialoga med Srbi in Albanci na Kosovu. Foto: Reuters
false
Iz Srbije prihajajo ostre kritike obsodbe. "Tistim, ki podpirajo to sodbo, zagotovo ni niti do miru niti do stabilnosti," je dejal zunanji minister Ivica Dačić. Foto: EPA

Sodni svet je odločil, da je Ivanović kriv vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom leta 1999 oziroma spodbujanja pobojev civilistov, ki so jih srbske paravojaške sile aprila tistega leta zajele v Kosovski Mitrovici, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ivanović, ki je bil član paravojaških sil, je drugim pripadnikom paravojaških sil, ki so ga spraševali, kaj naj naredijo z Albanci, ukazal, naj "nič ne sprašujejo in naj izvršujejo navodila". Štirje zaporniki so bili pri tem 14. aprila 1999 ubiti.

"Oliver Ivanović je vedel, da poteka operacija izgona in pobojev v Kosovski Mitrovici, in je vedel, da se bodo zgodili umori," je med branjem razsodbe dejala predsedujoča sodnemu svetu, Romunka Roxana Comsa.

Njegova obramba je sicer že napovedala pritožbo, svojci žrtev pa so izrazili zadovoljstvo s sodbo. Sodišče je Ivanovića in štiri druge kosovske Srbe oprostilo krivde za vojne zločine v letu 2000.

Bo obsodba prekinila dialog med Beogradom in Prištino?
Iz Srbije prihajajo ostri odzivi. Vodja vladnega urada za Kosovo Marko Đurić je dejal, da je bila razsodba politično motivirana. Kot je poudaril, gre za "škandalozno odločitev" ter politično sporočilo Srbiji in način, kako ponižati državo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Priština ne izvaja dogovorov z Beogradom, sklenjenih v okviru dialoga pod okriljem EU-ja, je še dejal Đurić, zato je po njegovem napočil čas, da se srbska vlada in premier odločita, ali bi dialog nadaljevali in kako.

Dačić: Politika upravlja s pravico v svetu
Zunanji minister Srbije Ivica Dačić meni, da odločitev sodnega sveta Eulexa prihaja ravno v času, ko Priština pogojuje nadaljevanje pogovorov z Beogradom in ko je Srbija pred volitvami, ter da pomeni "veter v jadra skrajnežem na obeh straneh" in da ne bo prispevala k nadaljevanju stabilizacije na Balkanu.

Dejal je še, da gre za nov dokaz, da politika upravlja s pravom in pravico v svetu. "Tistim, ki podpirajo to sodbo, zagotovo ni niti do miru niti do stabilnosti," je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug.

Srbski minister za delo in socialo Aleksandar Vulin je razsodbo po poročanju Hine označil za "posilstvo pravice" in dejal, da ne bi smela postati pravnomočna, saj gre za nadaljevanje prakse, po kateri pravo vedno poklekne pred politiko.

Ivanović prvi takšen primer
Nekdanji srbski državni sekretar za Kosovo Ivanović je prvi kosovski Srb, proti kateremu je na sodišču Eulexa potekal proces zaradi suma vojnih zločinov nad albanskim prebivalstvom.

Od januarja 2014 je v zaporu, vseskozi pa je poudarjal, da ni kriv, in je v znak protesta večkrat gladovno stavkal. Čas, ki ga je že preživel v zaporu, bo upoštevan pri prestajanju zaporne kazni.