Na Kosovu presajajo organe na zasebnih klinikah. Foto: EPA
Na Kosovu presajajo organe na zasebnih klinikah. Foto: EPA
Presaditev organov na črno je lahko zelo nevarna in za bolnika pogosto tudi usodna. Foto: EPA

V Prištini je kosovska policija prijela urologa Ljutvija Dervišija, njegovega sina, prav tako urologa, Arbana Dervišija, in še nekatere druge zdravnike, ki so nezakonito presajali organe. Policija je na zdravnike prevarante postala pozorna, ko je na Kosovo zaradi operacije srca v zasebni ambulanti "Medicus" prišel neki Turek, ki so ga pozneje prijeli na prištinskem letališču. Po pregledu so ugotovili, da bolnik ni prišel na zdravljenje srca, ampak so mu zdravniki odstranili ledvico.

Tiskovni predstavnik kosovske policije Veton Elshani je povedal, da je policija nato pregledala zasebno kliniko in našla izraelskega pacienta, ki je dobil ledvico domnevnega turškega bolnika. Izraelski državljan po operaciji še vedno okreva na kliniki "Medicus". Policija je na kliniki našla tudi zdravila, ki jim je potekel rok uporabe.

Derviši eden glavnih v "presajalnem poslu"
Kosovska policija ni želela potrditi, ali je glavni pobudnik akcije presajanja organov Ljutvij Derviši povezan tudi s trgovino z organi leta 1998 prijetih srbskih civilistov na Kosovu. Njegovo ime je namreč omenila ena izmed prič v preiskavi, kosovska policija pa je že napovedala njegovo aretacijo.

Organi pregona na Kosovu so se odločili, da bodo trgovini na črno naredili konec. Vršilec dolžnosti kosovskega tajnika ministrstva za zdravje Ilir Recaj je bil razrešen dolžnosti, ker je kliniki "Medicus" podaril dovoljenje za presajanje organov, pričakujejo pa se tudi nove aretacije, povezane s trgovino z organi in nezakonitim presajanjem le-teh.

Trgovina z organi ena najbolj razširjenih
O trgovini s človeškimi organi na Kosovu, ki je postala tako razširjena kot trgovina s cigaretami, so poročali tudi mediji v Turčiji. Po njihovem poročanju naj bi oba kosovska urologa in turški zdravnik, ki so mu v Turčiji odvzeli licenco za opravljanje zdravniškega poklica, del evropske mafije, ki se ukvarja z nezakonito trgovino in presajanjem človeških organov. Organe naj bi prodajali večinoma ljudje iz Vzhodne Evrope, kupovali pa naj bi jih izraelski državljani.

Na črnem trgu človeških organov lahko cena ledvice doseže tudi do 20.000 evrov. Dobiček, ki ga ustvarijo s trgovino z organi, se lahko primerja z dohodki, ki jih prinese trgovina z orožjem.

B. T.