Moldavijka stopila v bran kapitanu. Foto: Youtube
Moldavijka stopila v bran kapitanu. Foto: Youtube
Francesco Schettino
Kapitan Schettino je obtožen večkratnega umora iz malomarnosti in zapustitve ladje, preden so bili rešeni vsi potniki. Sam je na ta očitek pred dnevi dejal: "Nisem pobegnil v rešilni čoln, spotaknil sem se in padel vanj." Foto: EPA
Malomarna posadka nasedle ladje

Reševalci so do zdaj našli 11 trupel, ki so jih italijanske oblasti že identificirale, 21 ljudi pa še pogrešajo; med njimi je 12 Nemcev, sedem Italijanov, šest Francozov, dva Perujca in Američana ter Madžar, Indijec in Španec.

Ker se je v petek dopoldne, zaradi razburkanega morja, nasedla luksuzna ladja za križarjenje Costa Concordia znova začela premikati, potapljači niso mogli iskati še najmanj 20 ponesrečenih potnikov.

Potem ko so strokovnjaki ocenili, da je ladja dovolj stabilna za nadaljevanje iskalne akcije, so nadaljevali z akcijo v delu ladje, ki je nad vodo.

Na ladji kaos, kapitan naročal večerjo
V javnosti pa se pojavljajo nove podrobnosti o tem, zakaj naj bi se nesreča zgodila oziroma kaj je počel kapitan, da ni predvidel trka ob čer. Po pisanju nekaterih italijanskih časopisov naj bi 52-letni Francesco Schettino tik pred samo nesrečo za kapitanovo mizo natakal rdeče vino mladi Moldavijki. Uro po tem, ko je ladja nasedla na čer, pa je kapitan celo naročil večerjo, je za CNN potrdil ladijski kuhar Rogelio Barista.

''Spraševali smo se, kaj se dogaja … čutili smo, da nekaj ni v redu … kuhinjsko osebje je izgubljalo ravnotežje, zato smo se zavedali resnosti situacije,'' je dejal Barista. Schettino naj bi naročil večerjo okoli 10.30, ladja pa je udarila ob čer ob 9.41.

Moldavijka Domnica Cemortan je stopila kapitanu v bran, ko je za moldavijski časopis izjavila, da je Schettino ''naredil veliko stvar, saj je rešil več kot 3.000 življenj''. Cemortanova je bila članica posadke, a med nesrečo ni delala. Kot je zapisala na svoji strani Facebooka, je bila na ladji kot potnica, saj naj bi križarjenje dobila v dar za rojstni dan. Priznala pa je, da je bila med nesrečo res s kapitanom in z drugimi oficirji na kapitanovem mostu.

V javnosti vse več informacij
Sicer pa odkrivajo vse več opodrobnosti, kaj se je dogajalo usodni petek, ko je pred toskansko obalo nasedla luksuzna ladja za križarjenje Costa Concordia s 4.200 ljudmi na krovu. Med njimi tudi to, da je kapitan ladje Francesco Schettino plul preblizu obale, saj je želel pozdraviti nekdanjega kapitana, ki živi na tem toskanskem otočku. Ob tem je prišlo na dan, da se ni želel vrniti na ladjo, ko je na rešilnem čolnu plul proti obali.

Prav tako naj bi se na spletu pojavil amaterski videoposnetek, kjer je vidno, da je član posadke med nesrečo potnikom dejal, da ''je vse pod nadzorom, saj naj bi imeli na ladji težave z generatorjem, in naj se zato vrnejo v svoje kabine".

Malomarna posadka nasedle ladje