Nore gobice naj bi policiji služile v primerjalne namene. Foto: AP
Nore gobice naj bi policiji služile v primerjalne namene. Foto: AP
Newyorška policija je imela kar nekaj izdatkov. Foto: AP

Kot poroča DNAinfo, je oddelek od kemičnih in laboratorijskih dobaviteljev nakupil za več kot 13.000 dolarjev norih gobic in ekstazija (MDMA), čeprav naj mamil ne bi porabili za lastno omamljanje, pač pa so kupovali vzorce, da bi jih primerjali s ponudbo na ulici.

"Ko preučujemo substanco, za katero sumimo, da je nezakonita, je nujno potrebno imeti preverjen primerjalni vzorec, da lahko analizo potrdimo," je povedal predstavnik NYPD-ja Stephen Davis in dodal, da gre za uveljavljeno prakso organov pregona.

Spletna stran DNAinfo, ki je preučila izdatke NYPD-ja, je ugotovila še, da je newyorška policija poleg mamil porabila tudi na tisoče dolarjev za obroke, kitajske svetovalce (da bi jim pomagali razumeti različne kitajske naglase prebivalcev 5. okrožja), aparate za čiščenje čevljev (69.000 dolarjev) in robote.

Med letoma 2009 in 2014 je NYPD za slednje porabil najmanj pol milijona dolarjev, polovico od tega pri tehnološki firmi ReconRobotics, ki izdeluje daljinsko upravljiv aparat, ki se ga vrže med protestnike in policiji omogoča videoposnetek dogajanja v živo.

Od kostumov do skuterjev
Med preostalimi nakupi najdemo še za več tisoč dolarjev večerij v vodilnih newyorških steakhousih, kot sta Peter Luger’s in Gallaghers. Predstavnik NYPD-ja je za DNAinfo pojasnil, da so bile večerje del nagrajevalnega programa marljivim uslužbencem, ki ga izvaja javna uprava. 13.000 dolarjev je policija porabila za osem kostumov McGruffa, pasjega lika, ki se bori proti kriminalu, ki naj bi jih uporabili pri demonstracijah v osnovnih šolah.

Oddelek je tudi zapravil 11.000 dolarjev za dva nemška ovčarja, ki jih je kupil za svojo posebno enoto, in 93.000 dolarjev za vodne skuterje za svojo elitno krizno enoto, ki se odziva na krize s talci, tvegana reševanja in grožnje z bombo. Nekatere take krizne situacije naj bi se dogajale tudi na morju.