Avstralija je morala zaradi podobnih nemirov kot na Tongi pred časom posredovati tudi na Salomonovih otokih. Foto: EPA
Avstralija je morala zaradi podobnih nemirov kot na Tongi pred časom posredovati tudi na Salomonovih otokih. Foto: EPA

Protesti zagovornikov demokracije so se začeli, ko je parlament za leto dni prekinil delo, ne da bi potrdil niz političnih reform v tej otoški monarhiji, kjer vlada polfevdalni sistem. V neredih v prestolnici Nukualofa je bilo ubitih osem ljudi, poškodovane so tudi številne zgradbe in edina banka v mestu. Avstralija in Nova Zelandija sta zato na otok skupaj napotili 150 vojakov.

Vlada je sestavljena iz 14 ministrov, izmed katerih jih kralj imenuje deset za celo življenje. Štiri imenuje plemstvo, ki ima večino v parlamentu. Po začetku protestov je vlada protestnikom obljubila, da bo leta 2008 izvedla volitve, na katerih bodo prebivalci neposredno izvolili svoje poslance v parlamentu.

Septembra je umrl kralj Tupou IV., ki je nasprotoval reformam, medtem ko jim je njegov sin, ki ga je nasledil, veliko bolj naklonjen. Večina oblasti je sicer v rokah kralja. Tongo sestavlja 170 koralnih in vulkanskih otokov v južnem delu Tihega oceana okoli 2.000 kilomterov severno od Nove Zelandije. Otočje je zaradi neokrnjene narave priljubljeno med turisti, še posebej med jadralci in potapljači, čeprav turistična industrija na Tongi še ni prav razvita.