Pritisk na režim se stopnjuje, protestniki pa na spletnih forumih pišejo, da gre za začetek konca Bašarja Al Asada. Foto: EPA
Pritisk na režim se stopnjuje, protestniki pa na spletnih forumih pišejo, da gre za začetek konca Bašarja Al Asada. Foto: EPA

Po prvih podatkih opozicijskih aktivistov je bilo po vsej državi ubitih več kot 20 ljudi, največ v Dari na jugu Sirije. V mestu Dara je bilo po trditvah aktivistov ubitih okoli 13 ljudi. Trije izmed njih so bili vojaki, ki so bili ubiti v spopadu s pripadniki varnostnih sil, potem ko niso hoteli streljati na protestnike, je sporočil sirski koordinacijski odbor (LCC).

Slovenski premier Borut Pahor je obsodil kontinuirano in dolgotrajno nasilno obračunavanje z miroljubnimi protestniki v Siriji ter posledične množične kršitve človekovih pravic, ki sta jih zagrešila sirski predsednik Bašar al Asad in njegov režim. Pahor se je s tem pridružil številnim tujim voditeljem, ki so sirskega predsednika pozvali k odstopu.

Na območju Baba Amr v mestu Homs je bil ubit en protestnik, dva pa v mestu Harasta blizu Damaska. Sirske sile so streljale na protestnike, ki so po tradicionalni petkovi molitvi znova preplavili ulice sirskih mest. Varnostne sile so, da bi jih razgnale, proti protestnikom uporabile solzivec in pravo strelivo.

Novo nasilje kljub predsednikovi obljubi
V mestu Džebileh v vzhodni provinci Deir al Zur so varnostne sile v poskusu, da bi razgnale več kot 10.000 protestnikov, ki so zapuščali mošejo, uporabile strelno orožje. Tudi v obmorskem mestu Latakija, ki je bilo v minulih dneh prizorišče silovitega obstreljevanja, so provladni plačanci napadli skupino protestnikov, ko so ti zapuščali mošejo. Močno oborožene varnostne sile patruljirajo v bližini mošej v Damasku, da bi preprečile morebitne proteste.
Do novega nasilja nad civilisti v Siriji prihaja kljub temu, da je predsednik Al Asad generalnemu sekretarju ZN Ban Ki Moonu zagotovil, da so vojaške operacije v mestih, kjer se protestira, ustavljene. Evropske države in ZDA so sicer v četrtek sirskega predsednika pozvale k odstopu.