Mednarodna javnost je pri informacijah o dogodkih v Siriji odvisna od tamkajšnjih aktivistov. Foto: EPA
Mednarodna javnost je pri informacijah o dogodkih v Siriji odvisna od tamkajšnjih aktivistov. Foto: EPA

Pod geslom "Pokleknili bomo le pred Bogom" so se protestniki zbrali v več mestih, med njimi tudi v Hami in Deir al Zoru, ki sta bila nedavno tarča tankovske ofenzive sil predsednika Bašarja Al Asada, čigar odstop že več mesec zahtevajo številni prebivalci.

Po navedbah sirskih aktivistov so pod streli varnostnih sil trije ljudje umrli v Homsu in en človek v Hami. Varnostne sile so na protestnike streljale tudi v pokrajini Idlib na meji s Turčijo, kjer sta umrla dva človeka.

En človek je bil ubit v Alepu na severu države, medtem ko so v predmestju prestolnice Damask umrli trije ljudje, so sporočili iz sirskega observatorija za človekove pravice.

V Deir al Zoru so vladne sile streljale na protestnike, ko so zapuščali glavno mestno mošejo in ubili enega človeka.

Aretacija vodilnega aktivista
Kljub številnim kritikam mednarodne skupnosti in sankcijam režim Asada ne popušča v pritiskih na prodemokratične protestnike. Na to kaže tudi aretacija vodje Sirske lige za zaščito človekovih pravic in enega glavnih virov informacij za medije v tujini Abdela Karima Rihavija.

Sirska državna televizija je poročala, da je v Dumi v bližini Damaska napadalec ustrelil pripadnika varnostnih sil.

Sirske oblasti tujim novinarjem in večini domačih neodvisnih medijev ne dovolijo poročanja iz države, zato ni mogoče preveriti podatkov o protestih in žrtvah.

V večmesečnih protestih proti Asadu je bilo po poročanju aktivistov ubitih več kot 1.700 civilistov. Oblasti trdijo, da so oborožene tolpe in teroristi ubili 500 vojakov in policistov.