Al Tikriti in Al Bandar sta bila tako kot Sadam usmrčena z obešenjem. Foto: EPA
Al Tikriti in Al Bandar sta bila tako kot Sadam usmrčena z obešenjem. Foto: EPA
Krsti Barzana Al Tikritija in Avada Al Bandarja
V Tikritu so se zbrali meščani, da bi se poklonili spominu na usmrčena Huseinova pomočnika. Foto: Reuters
Svetovalec iraškega premierja Basam Al Huseini in tiskovni predstavnik iraške vlade Ali Al Dubag
Tiskovni predstavnik vlade je iraško javnost zjutraj obvestil, da sta bila Huseinova soobtoženca obešena. Foto: EPA
Novi usmrtitvi na vešalih v Iraku

Iraško prizivno sodišče je izvršitev kazni podprlo, vendar pa je bila do danes zadržana zaradi domnevno sporne usmrtitve Sadama Huseina, ki so ga stražarji pred obešenjem žalili, njegovo smrt pa posneli z mobilnikom.

"Dostojanstvena usmrtitev"
V nasprotju z zelo javno in posledično sporno Sadamovo usmrtitvijo naj bi Al Tikritija in Al Bandarja po besedah predstavnika iraškega premierja Nurija Al Malikija usmrtili "z dostojanstvom in s spoštovanjem" ter brez žaljivk stražarjev. Vsi prisotni v prostoru za usmrtitev so morali podpisati izjavo, da se ne bodo zapletali v tako obnašanje, ameriška vojska pa je sporočila, da je bila usmrtitev popolnoma v iraški pristojnosti.

Kljub temu sta predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in italijanski premier Romano Prodi usmrtitev obsodila in ponovno poudarila, da se s smrtno kaznijo ne strinjata. Tudi generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun je obžaloval, da so Huseinova soobtoženca usmrtili kljub njegovim pozivom k milosti.

Posnetek kljub grozotam objavljen na televiziji
Vlada je zjutraj sporočila, da nima nikakršnega namena objaviti posnetkov usmrtitev, saj naj bi vislice dobesedno obglavile Al Tikritija. Vendar pa so se pozneje posnetki vseeno pojavili na iraški televiziji.

Na posnetku je bilo videti oba obsojenca, ki sta bila oblečena v oranžne kombinezone in sta trepetala od strahu. Obešena sta bila drug ob drugem na vislicah, kjer je pred dvema tednoma svoj konec dočakal tudi Sadam Husein.

Oba obešenca bodo pokopali zraven nekdanjega voditelja Sadama Huseina v njegovi rojstni vasi Tikrit, kamor sta po poročilih iraških oblasti trupli že prispeli. Pogreb naj bi potekal ponoči.

Visoka predstavnika padle iraške vlade
Barzan Al Tikriti in Avad Al Bandar sta bila na smrt obsojena lani novembra zaradi zločinov v vasi Dudžail leta 1982, kjer so neznanci pred leti poskušali izvesti atentat na Huseina. V maščevalnem pohodu pripadnikov Huseinove stranke Baas nad tamkajšnje večinsko šiitsko prebivalstvo je umrlo 148 ljudi.

Al Tikriti je bil nekdanji vodja zloglasne iraške tajne policije mukabarata. Bil je višji predstavnik iraške vlade med ameriško invazijo na Irak marca 2003 in eden najbolj iskanih na ameriškem seznamu. Al Bandar, nekdanji sodnik iraškega revolucionarnega sodišča, naj bi pogosto orkestriral demonstracijska sojenja, ki so vodila k naglim obsodbam na smrt. Bil je tudi na čelu sodišča, ko je to izdalo smrtne kazni 143 prebivalcem Dudžaila.

Novi usmrtitvi na vešalih v Iraku