Protest v Donecku je minil mirno. Foto: Reuters
Protest v Donecku je minil mirno. Foto: Reuters
O odnosih z Rusijo bodo v ponedeljek v Haagu razpravljali voditelji držav skupine G7. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Rusija kopiči sile

Na proruskem protestnem shodu v Donecku je množica poleg razpisa referenduma po krimskem vzoru zahtevala tudi prenehanje vmešavanja Evropske unije in ZDA v ukrajinske zadeve in vrnitev odstavljenega predsednika Viktorja Janukoviča. Protesta se je udeležilo okoli 5.000 ljudi, minil pa je mirno. O podobnih protestih poročajo tudi iz Odese na jugu države in iz Harkova na vzhodu. V Odesi so tisoči zahtevali referendum o priključitvi Rusiji.

"Kup političnih teličkov"
Premier Krima Sergej Aksjonov je medtem Ruse v Ukrajini pozval, naj se uprejo oblasti v Kijevu. Aksjonov je na Facebooku zapisal, da se je Krim po padcu proruskih oblasti v Kijevu začel spogledovati z "žalostno usodo". "Toda vzdržali smo in zmagali. Naša domovina Rusija nam je ponudila roko pomoči. Danes se tako obračam na vas s pozivom k boju. Pozivam vas, da se uprete odločitvi, ki jo je za vas sprejel kup političnih teličkov, ki jih financirajo oligarhi," je dejal Aksjonov in izrazil "globoko prepričanje", da je usoda jugovzhodnega dela Ukrajine "v tesni uniji z Rusko federacijo".

Popoln nadzor nad Krimom
Rusija je predtem razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimom in ukrajinsko vojsko pozvala, naj se priključi ruski vojski ali zapusti Krim.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ministrstvom in drugim pristojnim organom naročil, da do 29. marca na Krimu oblikujejo nove upravne strukture. Ruske oblasti morajo tako v tednu dni v skladu z rusko zakonodajo na Krimu zagotoviti delovanje policije, civilne zaščite, obveščevalne službe FSB in drugih državnih organov. V ponedeljek bodo uvedli tudi novo denarno valuto - ruski rubelj bo nadomestil ukrajinsko grivno.

Rusija je sicer že v soboto razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimskim polotokom. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva ruske zastave plapolajo na 189 vojaških zgradbah, ki so bile predtem ukrajinske. Ruska črnomorska flota je zavzela 54 od 67 ukrajinskih vojaških plovil v krimskih pristaniščih, v soboto pa je prevzela tudi nadzor nad edino ukrajinsko podmornico v Črnem morju.

Krim želi zapustiti 2.000 ukrajinskih vojakov
Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je črnomorski floti naročil, naj ukrajinskim vojakom, ki želijo zapustiti Krim, to omogoči. Do petka je to izrazilo manj kot 2.000 od skupno več kot 18.000 ukrajinskih vojakov.

Nekateri ukrajinski vojaki polotoka sicer ne morejo zapustiti, saj so ukrajinski obmejni organi v soboto onemogočili prehod v Ukrajino.

"Namen teh provokativnih dejanj je jasen: obtožiti krimske oblasti, da ljudem preprečujejo odhod, in tako ustvariti napetosti na meji. Tisti v Kijevu, ki so izdali takšna navodila, otežujejo stvari lastnim državljanom, ki želijo zapustiti Krim," je sporočil namestnik ruskega obrambnega ministra Anatolij Antonov

Nato svari pred kopičenjem ruskih sil ob meji z Ukrajino
Zaskrbljenost nad kopičenjem ruskih vojaških sil ob meji z Ukrajino je izrazil tudi poveljnik sil Nata v Evropi Philip Breedlove. Kot je dejal, je Nato zaskrbljen predvsem zaradi grožnje, ki jo kopičenje ruskih sil predstavlja za separatistično moldavijsko pokrajino Pridnestrje. "Rusija ima na vzhodni meji z Ukrajino dovolj vojakov, da bi se lahko prebila do Pridnestrja, če bi se Moskva za to odločila, kar pa je zelo skrb vzbujajoče," je še dodal Breedlove.

Zaskrbljen je tudi Parubij, ki je na današnjem protestnem shodu za enotnost v Kijevu pred večtisočglavo množico dejal, da bi lahko Rusija Ukrajino napadla v katerem koli trenutku.

Hague: "Rusiji grozi izolacija"
Znova pa se je oglasil britanski zunanji minister William Hague, ki je Rusijo posvaril pred izolacijo in stagnacijo, ki ji grozita zaradi krize v Ukrajini. Čas je tudi, da Velika Britanija in njene zaveznice razmislijo o drugačnih odnosih z Moskvo, kot so vladali zadnjih 20 let, je v članku v časniku The Telegraph zapisal Hague.

Med drugim je Rusijo obtožil vedenja, ki "spada v neko čisto drugo obdobje". "Nezakonita priključitev Krima je nezaslišano prisvajanje ozemlja, referendum predtem pa je bil norčevanje iz demokracije," je v članku, objavljenem tudi v spletni izdaji časnika, zapisal Hague. Po njegovih besedah gre za najresnejše tveganje za evropsko varnost v 21. stoletju.

Fotografije s shodov v Donecku (3-15) in Kijevu (16-21) si oglejte v spodnji galeriji.

Rusija kopiči sile