Blair in Bush sta vojno v Iraku upravičila z domnevnim orožjem za množično uničevanje, ki naj bi ga imel Husein. Foto: EPA
Blair in Bush sta vojno v Iraku upravičila z domnevnim orožjem za množično uničevanje, ki naj bi ga imel Husein. Foto: EPA
Desmond Tutu je za svoj boj proti apartheidu prejel Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA

Tutu je v članku v Guardianu nekdanjega britanskega premierja in nekdanjega predsednika ZDA obtožil, da sta lagala o obstoju orožja za množično uničevanje, s čimer se je napad na Irak upravičeval.
Invazija je razdelila in destabilizirala svet bolj kot kateri koli konflikt v zgodovini, je prepričan 80-letni borec proti apartheidu. Tutu meni, da je sporna ameriško-britanska akcija, ki je imela za cilj vreči Sadama Huseina z oblasti, ustvarila razmere za aktualno državljansko vojno v Siriji in potencialni spopad z Iranom.

Nadškof je Blaira in Busha obtožil, da sta potvarjala dokaze za napad na Irak in da sta se obnašala "kot nasilneža na igrišču", s tem pa ves svet pripeljala do novih delitev in na rob današnjega uničenja. Tutu ob tem meni, da obstajajo dvojni standardi, kadar gre za vprašanje kazenskih pregonov proti afriškim voditeljem in proti zahodnim voditeljem. Že samo število smrtnih žrtev med vojno in po njej v Iraku naj bi bilo po Tutujevem mnenju dovolj, da se Blairu in Bushu sodi v Haagu.

Slab vzgled
"V doslednem svetu bi morali tisti, ki so odgovorni za tolikšne izgube življenj in za tolikšno trpljenje, imeti enako obravnavo kot nekateri izmed njihovih afriških in azijskih kolegov, ki so bili pozvani, da odgovarjajo za svoja ravnanja pred sodiščem," meni Tutu.

Poleg težkih človeških izgub pa je iraška vojna zadala tudi ogromne moralne rane civilizaciji, koristi pa ni bilo nikakršne. Je grožnja terorizma kaj manjša? Smo kaj zbližali t. i. muslimanski in judovsko-krščanski svet? Smo posejali seme razumevanja in upanja?, se sprašuje Tutu. Blair in Bush sta po njegovem mnenju svetu dala grozen vzgled. "Če lahko svetovni voditelji lažejo, kdo bi moral potem govoriti resnico? Če je sprejemljivo, da voditelji sprejemajo take drastične akcije na temelju laži, brez opravičila ali priznanja, ko jih pri tem ulovijo, kaj bi morali potem učiti naše otroke?"
Blair: Irak je na boljšem
Nekdanji britanski premier pa je svojemu kritiku odgovoril: "Imam veliko spoštovanja do nadškofovega boja proti apartheidu, ampak ponavljati staro neresnico, da smo lagali, ko smo govorili o naših obveščevalnih podatkih, je popolnoma zgrešeno, kot je tudi pokazala vsaka neodvisna analiza dokazov."

"A trapasto je reči, da je na stotisoče lastnih rojakov, ki jih je pobil Sadam Husein, nepomembnih v primerjavi z izgubami pri njegovem prevratu. Nedavno smo imeli obletnico pokola v Halabdži, kjer je Sadam s kemijskim orožjem pobil na tisoče ljudi v enem samem dnevu, pa slovesnost ob spominu na žrtve iransko-iraške vojne, v katerem so se žrtve preštevale v milijonih, vključno s številnimi, ubitimi s kemičnim orožjem," je zapisal Blair.
"Poleg tega Sadamovo ubijanje političnih nasprotnikov in sistematično grozljivo ravnanje z lastnim narodom delajo akcijo proti njemu moralno upravičeno. Hotel bi tudi dodati, da je kljub vsem težavam Irak po Sadamu gospodarsko trikrat močnejši, smrtnost novorojenčkov pa zmanjšana na tretjino," je sklenil Blair.