Newyorško črno leto je bilo leto 1990, ko so umorili kar 2.245 ljudi, nato pa so oblasti sprejele politiko ničelne tolerance do kriminala. Foto: BoBo
Newyorško črno leto je bilo leto 1990, ko so umorili kar 2.245 ljudi, nato pa so oblasti sprejele politiko ničelne tolerance do kriminala. Foto: BoBo

Veselo novico je s ponosom sporočil predstavnik policije v vemelestu, ki je nekoč veljalo za eno najnevarnejših na svetu. Paul Browne je dejal, da je "mir" v mestu vladal od 22.25 v nedeljo do 11.20 v torek.

Število umorov v "velikem jabolku" naj bi bilo konec leta najnižje po letu 1960, čeprav je bil julij precej krvav mesec. V primerjavi z lanskim letom so policisti letos obravnavali 23 odstotkov umorov manj, povedano drugače, v mestu se je letos zgodilo 366 umorov, lani pa 472.

Malo umorov za tako veliko mesto
Mestne oblasti se trkajo po prsih zaradi tako uspešnega leta. Osemmilijonski New York se namreč po številu umorov zlahka kosa z mnogo manjšimi ameriškimi mesti. Za primerjavo, v Chicagu, v katerem živi 2,7 milijona ljudi, so letos obravnavali že 462 umorov, v Philadelphii z 1,5 milijona prebivalcev pa je bil umorjen 301 človek.

Kljub tem razveseljivem podatku pa se je skupno število vseh kaznivih dejanj zvišalo za tri odstotke. Največ, za devet odstotkov, se je povečalo število tatvin, kar strokovnjaki pripisujejo porastu pametniih telefonov.

Največje zasluge za znižanje stopnje kriminala nekateri pripisujejo delu newyorške policije, ki je nedavno sprožila kampanjo Stop and Frisk, v okviru katere je zasegla ogromno nezakonitega orožja.