Erdogan in njegova stranka ostajata trdno v sedlu, a Turki se vse pogosteje podajajo na ulice. Foto: EPA
Erdogan in njegova stranka ostajata trdno v sedlu, a Turki se vse pogosteje podajajo na ulice. Foto: EPA
Gulenovi podporniki
Gulenovi podporniki so pred dnevi protestirali pred ministrstvom za pravosodje, ki je izdalo zaporni nalog za klerika Fethullaha Gulena. Foto: Reuters

Mehmeta Emina Altunsesa so izpustili na prostost, potem ko se je njegov odvetnik pritožil na aretacijo. Odvetniku, ki je sodišču predložil peticijo za mladeničevo izpustitev, se je pridružilo okoli sto kolegov odvetnikov, ki so prišli iz Carigrada, da bi mu izkazali podporo.

Kljub izpustitvi pa nad mladeničem visi obtožnica zaradi žaljenja Erdogana, zaradi česar se bo proti njemu začel sodni postopek. Datum sojenja še ni bil določen. Če bo spoznan za krivega, mu grozi kazen do štirih let zapora. Turški kazenski zakonik namreč žalitev predsednika uvršča med kazniva dejanja.

"Tatinski lastnik nelegalne palače"
Altunses je imel v osrednjem turškem mestu Konya, kjer so ga v sredo aretirali, govor v spomin na mladega sekularnega učitelja, ki so ga leta 1930 ubili islamisti. Konya sicer velja za utrdbo vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ki jo vodi Erdogan. Mladenič naj bi Erdogana in njegovo stranko obtožil korupcije.

Altunses zanika, da bi bil član levičarske organizacije, je pa priznal očitane mu izjave. Pri tem naj bi Erdogana označil za "vodjo kraje, podkupovanja in korupcije" ter za "tatinskega lastnika nelegalne palače". S tem je mislil na razvpito novo predsedniško palačo, ki ima kar 1.150 sob.

Strah pred omejevanjem svobode govora
Prijetje najstnika je v Turčiji izzvalo veliko ogorčenja, saj se je zgodilo v času, ko se v Turčiji vse bolj širi strah zaradi zatiranja svobode govora in opozicijskih medijev, povezanih z Erdoganovim nasprotnikom, v tujini živečim turškim klerikom Fethullahom Gulenom.

Opozicija je aretacijo obsodila z besedami, da Erdogan "ustvarja ozračje strahu, zatiranja in groženj", premier Ahmet Davutoglu pa je dejanju policije stopil v bran z utemeljitvijo, da je treba predsednika spoštovati. "Vsak mora spoštovati funkcijo predsednika, kdor koli že to je," je dejal.

Erdogan je bil na predsedniški položaj izvoljen avgusta, predtem je 11 let opravljal delo predsednika vlade. V zadnjih letih so ga obtožili že več korupcijskih škandalov, a sam vztraja, da so vse obtožbe le del načrta za njegovo odstranitev.