Erdogan je letos avgusta postal predsednik Turčije. Foto: EPA
Erdogan je letos avgusta postal predsednik Turčije. Foto: EPA
Turčija
Sredi decembra so turške oblasti sprožile pregon novinarjev, ki naj bi bili blizu Erdoganovemu političnemu nasprotniku, kar je privedlo do protestov njegovih privržencev. Foto: EPA

Dijak naj bi bil član levičarske organizacije in so ga prijeli, potem ko je v kraju Konya v osrednjem delu Turčije govoril v spomin mlademu sekularnemu učitelju, ki so ga leta 1930 ubili islamisti. V govoru se je postavil v bran sekularizmu in načelom ustanovitelja moderne turške republike Mustafe Kemala Ataturka.

Vladajočo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) in predsednika Erdogana je okrcal zaradi obtožb o korupciji, ob tem pa je množica poslušalcev okoli njega vzklikala: "Povsod je podkupovanje, povsod je korupcija."

Odvetniki mladeniča, ki je trenutno v priporu, so pozvali, naj mu ne sodijo za njegov govor. Turška zakonodaja prepoveduje žalitve predsednika države.

Pregon dijaka je že sprožil kritike Erdoganovih nasprotnikov. Poslanec glavne opozicijske stranke CHP Atilla Kart je na svojem Twitterju zapisal, da predsednik ustvarja okolje strahu, zatiranja in grožnje.

Na stran predsednika se je postavil premier Ahmet Davutoglu, sicer tudi njegov strankarski kolega, ki je bil kritičen do dejanj dijaka, in dejal, da bi moral vsakdo spoštovati položaj predsednika.

Erdogan se je moral leta 2013 še kot predsednik turške vlade soočiti z množičnimi protesti, ker vodi avtoritarno politiko in želi odpraviti ločenost med državo in islamom. Decembra lani pa je stranko AKP pretresla še velika korupcijska afera. Zaradi obtožb podkupovanja in trgovanja z vplivom so morali odstopiti kar štirje ministri.

Avgusta je bil Erdogan izvoljen za predsednika države. Glede afere s podkupovanjem je dejal, da gre za politično gonjo proti njemu in njegovi stranki. Za zarote, da se ga odstrani z oblasti, je obtožil svojega dolgoletnega političnega nasprotnika Fethullaha Gulena, ki sicer živi v ZDA.

Zapor za v protestih ranjenega najstnika
Turški mediji so poročali tudi, da je sodišče v Carigradu na tri mesece zapora obsodilo 17-letnika zaradi sodelovanja v lanskih protestih v tem mestu, čeprav ga je pri tem močno poškodovala policija. V glavo ga je namreč zadela pločevinka s solzivcem, ki jo je med protestnike izstrelila policija. Mladoletnik je tedaj izgubil velik del lobanjskih kosti.

Mladenič napoveduje, da se ne bo predal, in napoveduje pritožbo, "pa čeprav potem dobi smrtno kazen". "S tovrstnimi sodbami nas želijo ustrahovati, a se jih ne bojim," je za časopis Milliyet dejal najstnik, ki ima zaradi poškodb glave velike zdravstvene težave.