Kitajske oblasti so na začetku meseca za letošnje leto Kitajski napovedale približno sedemodstotno gospodarsko rast, vendar nekateri analitiki menijo, da bo še nižja. Foto: EPA
Kitajske oblasti so na začetku meseca za letošnje leto Kitajski napovedale približno sedemodstotno gospodarsko rast, vendar nekateri analitiki menijo, da bo še nižja. Foto: EPA
false
Vzdušja na finančnih trgih prav tako ne morejo razvedriti cene nafte, saj se te še naprej vztrajno znižujejo. Foto: Reuters

Kitajski borzni trg je zdrsnil na najnižjo raven po letu 2007, saj vladi z napovedanimi ukrepi ni uspelo pomiriti vlagateljev. V Šanghaju se je indeks Shanghai Composite do zdaj znižal za 8,4 odstotka in padel na 3.211,82 ter povlekel navzdol tudi druge borzne indekse v regiji.

Na vodilni azijski borzi v Tokiu se je indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, znižal za 4,61 odstotka, na 18.540,68 točke in trgovanje sklenil na šestmesečnem dnu. V Šanghaju je osrednji indeks izgubil 8,49 odstotka, kar predstavlja največji padec po 27. februarju 2007. Padce so beležile tudi šanghajska (-8,49 odstotka), tajvanska (-4,84 odstotka), sydneyjska (-4,09 odstotka) in seulska borza (-2,47 odstotka).

Krepitev evra
Agencija Reuters pa poroča, da je padec delnic na azijskih trgih povzročil tudi padec londonskega FTSE-ja, nemškega GDAX-a in francoskega FCHI-ja. Frankfurtski DAX je izgubil 3,15 odstotka in se prvič po januarju spustil pod 10.000 točk. Krepi pa se vrednost evra, ki je na borzi v Frankfurtu v primerjavi z dolarjem pridobil en odstotek.

Indeks najpomembnejših podjetij v evrskem območju Eurostoxx 50 je najprej izgubil 2,28 odstotka. Frankfurtski DAX je izgubil 3,15 odstotka in se giblje okrog 9.805 točk, v Parizu je CAC 40 3,57 odstotka pod izhodiščem, londonski FTSE 100 pa je izgubil 2,62 odstotka. Na borzi v Frankfurtu se krepi vrednost evra, za katerega je bilo treba okrog 10. ure odšteti 1,1491 dolarja, kar je 1,02 odstotka nad izhodiščem. Ruski rubelj pa je na začetku današnjega trgovanja v primerjavi z dolarjem izgubil 4,21 odstotka. Za dolar je bilo treba odšteti 70,92 rublja, kar predstavlja najnižjo raven po lanskem decembru.

Nazadovanje tečajev na Kitajskem se nadaljuje
Peking, potem ko je Kitajska pred dvema tednoma nepričakovano kar dvakrat devalvirala svojo valuto juan in s tem sprožila manjši prodajni val na delniških trgih, je vlagatelje miril z zagotovilom, da bodo kitajskim pokojninskim skladom dovolili investiranje na delniških trgih. Vlagateljem očitno to ne zadostuje, kajti številni upajo, da bo centralna banka znižala minimalne kapitalske zahteve za banke.

Pretekli konec tedna je Peking zatrjeval, da bo kitajski pokojninski sklad prvič v zgodovini vlagal na trg delnic. Kitajska vlada je tako sprejela nova pravila glede sestave pokojninskih skladov, ki lahko investirajo 30 odstotkov premoženja v domače delnice. S tem želijo dvigniti likvidnost na borzi in tako tečaje potisniti navzgor, poroča britanski BBC.

K padcu tečajev v Aziji pa so po besedah borznih posrednikov pripomogla tudi negativna gibanja na Wall Streetu, kjer so Dow Jones in drugi indeksi v petek ob izredno velikem obsegu prometa doživeli najhujši dan v zadnjih štirih letih.