Jemenski protestniki zahtevajo odstop predsednika Saleha. Foto: EPA
Jemenski protestniki zahtevajo odstop predsednika Saleha. Foto: EPA

Tokratni protest je največji protivladni protest v Jemnu, odkar so se po revolucijah v Tuniziji in Egiptu, ki sta odnesli dolgoletna predsednika, začeli protesti tudi v državi, ki jo že od leta 1978 vodi predsednik Ali Abdulah Saleh. Protivladni protestniki se zbirajo na enem koncu mesta, na drugem pa se zbirajo privrženci predsednika Saleha. Ulice so polne oboroženih mož, v mestu pa vlada velika napetost.

BBC poroča, da obstaja velika nevarnost spopada med vladnimi in protivladnimi protestniki, zato pripadniki vojske streljajo v zrak, da bi tako preprečili privržencem predsednika Saleha, da bi prišli do protivladnih protestnikov. "Kar naj bi bil 'dan odhoda', kot so ga poimenovali protestniki, bi sam raje poimenoval 'dan negotovosti'," je zapisal BBC-jev dopisnik iz Sane.

Protestniki so se v Sani zbrali teden dni po tem, ko so varnostne sile in provladne milice na protivladnem protestu po petkovi molitvi ubile najmanj 50 protestnikov. Na shodu se je zbralo več tisoč ljudi, varnostne sile pa naj bi nanje streljale s streh sosednjih zgradb. Saleh je že večkrat zanikal, da so imele vladne sile kakršno koli vlogo pri incidentu.

Predsednik nagovoril množico privržencev
Množico svojih privržencev je danes nagovoril tudi sam predsednik, ki je dejal, da je pripravljen predati oblast, a samo, če bo šla v "prave roke". Ob tem je svoje privržence pozval, naj bodo močni in naj ga še naprej podpirajo, ob tem pa je izrazil tudi prepričanje, da bi lahko spopadi vodili v državljansko vojno.