Bolgarska policija je objavila fotografijo samomorilskega napadalca, a javnosti ni izdala njegovih podatkov. Foto: EPA
Bolgarska policija je objavila fotografijo samomorilskega napadalca, a javnosti ni izdala njegovih podatkov. Foto: EPA

Bolgarski notranji minister Cvetan Cvetanov je potrdil, da je imel napadalec tudi dva pomočnika, ki sta uporabljala avstralski in kanadski potni list.
Ravno potna lista sta bila ključni vir, ki je preiskovalce vodil do teroristične skupine, saj sta bila napadalčeva pomočnika člana vojaškega krila Hezbolaha.

Napada ni bilo mogoče predvideti
Kot je še dejal Cvetanov, je skupina v priljubljeno turistično letovišče ob Črnem morju prispela že mesec dni pred napadom, napada pa ni bilo mogoče predvideti.
Ker so preiskovalci na samem prizorišču našli glavo napadalca, sklepajo, da je šlo za samomorilski napad in ne za daljinsko vodeno eksplozijo.

Hezbolah še brez izjave
Žrtve napada so bili večinoma izraelski turisti, ki so prišli na bolgarsko Zlato obalo na počitnice. Izrael je sprva za napad krivil Iran, ki pa je kakršno koli vpletenost zanikal in za napad obtožil Izrael. Hezbolah za zdaj ni komentiral ugotovitev bolgarskih preiskovalcev.

To je bil prvi teroristični napad, uperjen proti Izraelcem, v Bolgariji. Bolgarska črnomorska obala je zadnja leta priljubljena pri izraelskih turistih, Izrael in Bolgarija pa gojita odlične odnose. Bolgarija je bila med drugo svetovno vojno edina zaveznica Nemčije, ki je svoje Jude rešila pred smrtjo v nacističnih taboriščih.