Foto:
Foto:
Po napadu na začetku oktobra je Pakistan zajel val nasilja.
Pogreb za umrlimi v bombnem napadu v pakistanskem mestu Multan.

Eksplozija je odjeknila na shodu ob prvi obletnici smrti skrajnega verskega voditelja Azama Tarika, ko so se udeleženci že poslavljali.

Na prizorišču so na tleh ležali kosi mesa in luže krvi, trgovine in avtomobili v bližini kraja eksplozije pa so bili skoraj povsem uničeni.

Daljinsko vodena bomba?
Po najnovejših podatkih obstaja možnost, da je bila bomba sprožena z daljinskim upravljalnikom. Notranji minister je sporočil, da je na območje že poslal vojaške enote, ki bodo pomagale pri vzpostavljanju miru.

Minister za informiranje Šejk Rašid Ahmed pa je napad obsodil kot teroristično dejanje in dodal, da naj bi odjeknili dve eksploziji v razmiku 20 sekund.

Žalujoči pred bolnišnico
Večina žalujočih naj bi bili člani nezakonite skupine Vojakov Mohamedovih sopotnikov. Po eksploziji se je pred bolnišnico, kamor so odpeljali ranjene, zbrala množica ljudi in s kričanjem izražala žalost za ubitimi.

Oblasti sumijo, da gre za maščevanje šiitov zaradi napada na šiitsko mošejo v Sjalkotu pred tednom dni. Okoli 1.000 policistov in vojakov naj bi preprečilo morebitne verske spopade.

Spirala nasilja se nadaljuje
Eksplozija je zadnja v verigi nasilja, ki se je v državi razširilo po napadu na začetku oktobra, v katerem je umrlo 30 ljudi.

Sunitski muslimani predstavljajo okoli 80 odstotkov od 150 milijonov prebivalcev Pakistana, večina ostalih prebivalcev pa je šiitov. Večina pripadnikov obeh ločin živi v sožitju, skrajni pripadniki obeh pa izvajajo napade.