Posnetek varnostne kamere, ki prikazuje, kako je napadalec vstopil v poslopje univerze. Foto: EPA
Posnetek varnostne kamere, ki prikazuje, kako je napadalec vstopil v poslopje univerze. Foto: EPA
Santa Monica
"Oprema", ki jo je imel napadalec ob sebi. Foto: EPA

Identitete 24-letnika preiskovalci nočejo izdati, dokler ne bodo našli članov njegove družine, ki naj bi bili trenutno v tujini, se je pa v ameriških medijih že pojavil podatek, da naj bi šlo za Johna Zawahrija. Napadalec je bil že stari znanec policije, bil je obseden z orožjem. Policija ga je obravnavala že leta 2006, a ker je bil takrat še mladoleten, podatki o tem, kaj je storil, niso javno dostopni.

Napadalec je imel v preteklosti tudi duševne težave, pred nekaj leti so ga celo hospitalizirali, saj naj bi grozil, da bo nekoga poškodoval. Kdo ga je takrat pripeljal na zdravljenje, ni jasno, prav tako se ne ve, pod kakšnimi okoliščinami je bil izpuščen. Ameriški mediji poročajo še, da naj bi se 24-letnik spopadal s težko ločitvijo staršev.

Ubil štiri ljudi, pet je bilo ranjenih
Napadalec, oborožen s polavtomatsko puško in pištolo, je svoj strelski pohod začel v hiši v bližini univerze, kjer je ubil dva človeka, šlo naj bi za njegovega očeta in brata, nato pa v hiši zanetil ogenj. Ko je zapustil hišo, je ugrabil žensko z avtomobilom in jo prisilil, naj ga pelje na univerzo. Med vožnjo je večkrat streljal na mestni avtobus, kjer je ranil najmanj tri ljudi.

Ob prihodu na parkirišče kampusa je napadalec streljal na vozilo ter ubil voznika in hudo ranil sopotnika. Na kampusu je ubil še enega človeka in streljal po knjižnici, kjer so študirali študentje, nato pa je umrl v navzkrižnem ognju s policijo. Celoten strelski pohod je trajal 13 minut, v njem pa je bilo ranjenih pet ljudi, ena ženska huje.

Pri sebi je imel 1.300 kosov nabojev
Preiskovalci še vedno iščejo motiv za strelski pohod. Predstavnica santamoniške policije Jacqueline Seabrooks je povedala, da je napadalec, glede na to, da je bil oborožen in da je imel na sebi neprebojni jopič, napad načrtoval. "Šlo je za dobro premišljeno dejanje čustveno motenega moškega," je povedala in dodala, da je imel pri sebi približno 1.300 kosov nabojev.

Oblasti niso našle nobene povezave med napadom in domačim ali mednarodnim terorizmom.