Kdo je napadalca ubil, ali varnostnik ali policijske enote, še ni jasno. Foto: Reuters
Kdo je napadalca ubil, ali varnostnik ali policijske enote, še ni jasno. Foto: Reuters
Pamela Geller
Gellerjeva je znana po izjavah, da islam grozi z uničenjem ZDA in da muslimani ne smejo služiti v ameriški vojski, ker so enaki nacistom. Foto: Reuters

"Dva vojaka kalifata sta izvedla napad na galerijo v Garlandu v Teksasu, na kateri so razstavljali negativne upodobitve preroka Mohameda," je objavila džihadistična skupina prek svoje radijske postaje. "Ameriki sporočamo, da bo tisto, kar prihaja, še hujše in bolj boleče in da bo vedela, da vojaki Islamske države delajo grozljive stvari," so dodali.

Ameriška policija je medtem identificirala tudi drugega napadalca. Skupaj z Eltonom Simpsonom, ki je bil na radarju Zveznega preiskovalnega urada (FBI) kot islamski skrajnež že od leta 2007, je v napadu v predmestju Dallasa sodeloval njegov sostanovalec iz Phoenixa Nadir Soofi, o katerem pa ni veliko znanega.

Simpsona so začeli nadzirati zaradi povezav z nekdanjim mornarjem Hasanom Abu Džihadom, ki je bil obsojen zaradi sodelovanja s teroristi, ki jim je pošiljal podatke o lokacijah ameriških vojaških ladij. FBI je k Simpsonu napotil sudanskega priseljenca Dabla Denga z nalogo, da snema pogovore med njima.

Na podlagi teh posnetkov so ugotovili, da je Simpson leta 2010 skušal odpotovati v Afriko, kjer bi sodeloval v džihadu, vendar so ga pred odhodom aretirali. FBI ni imel dokazov, da je povezan s teroristi, razen njegovih izjav na posnetkih, da si želi iti na afriška bojišča. Zaradi tega je dobil le tri leta pogojne kazni, ker je lagal policiji o nameravani poti v Afriko.

Varnostnik ranjen, napadalca ubita
Simpsonov in Soofijev džihad se je v nedeljo zvečer končal, še preden se je zares začel. Oborožena z avtomatskimi puškami in v neprebojnih jopičih sta prišla do prizorišča provokativne prireditve in začela streljati. Ranila sta neoboroženega varnostnika, drugi varnostnik, policist na popoldanskem delu, pa ju je obvladal s svojo pištolo. Incident se je končal s smrtjo obeh strelcev, kdo je streljal nanju, pa ni jasno.

Odgovornosti za dejanje ni prevzela nobena skupina, a FBI domneva, da je k napadu hujskala ali ga vodila teroristična skupina iz tujine, najverjetneje skrajna sunitska Islamska država. Le nekaj minut pred streljanjem je eden izmed napadalcev pod lažnim imenom na Twitterju obljubil vdanost voditelju IS-ja Abu Bakru al Bagdadiju. Nato ga je s tviti podprlo več islamskih borcev, poroča britanski Telegraph.

Napad je obsodil predsednik ZDA Barack Obama, kasneje tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, ki je sporočil, da takšno nasilje nima nobene povezave z vero. Svet za ameriško-islamske odnose je sporočil, da je nasilje bolj žaljivo do preroka Mohameda kot katera koli karikatura, republikanski guverner Teksasa pa je napad označil za grozljiv zločin.

Provokativna prireditev provokativne ženske
Prireditev pod masko umetniškega dogodka je pripravila projudovska oziroma antiislamska organizacija iz New Yorka Ameriška pobuda za obrambo svobode. Ustanovila jo je 56-letna Pamela Geller, ki slovi kot najodločnejša nasprotnica islama in muslimanov v ZDA. Njena organizacija je na primer sprožila oglasno kampanjo po sredstvih javnega prevoza v različnih mestih ZDA, ki islam enači z nacizmom.

Newyorške oblasti so ji prepovedale podobne oglase na sredstvih javnega prevoza, ki pravijo, da je pobijanje Judov pot do Alaha. Sodišče je prepoved oglasa odpravilo, nakar je vodstvo podjetja za javne prevoze spremenilo svojo politiko in prepovedalo vse politične oglase. Gellerjeva je znana tudi po izjavah, da islam grozi z uničenjem ZDA, da muslimani ne smejo služiti v ameriški vojski, ker so enaki nacistom, in tudi, da je Obama nezakonski otrok temnopoltega voditelja Malcoma X-a, in podobno.

Ameriška organizacija, ki spremlja skrajne skupine v ZDA, Southern Poverty Law Center, ima Gellerjevo in njeno organizacijo na svojem seznamu, podobno kot razne neonacistične in druge skupine.

Nedeljski napad sicer ni oviral tekmovanja. Zmagal je karikaturist, ki je preroka Mohameda prikazal kot jeznega bradača s sabljo v roki, ki pravi, da se ga ne sme risati. Roka, ki ga riše, pa pravi, da ga ravno zaradi tega riše.