Sproščeno po debati: Mitt Romney, Newt Gingrich in gospa Gingrich. Foto: Reuters
Sproščeno po debati: Mitt Romney, Newt Gingrich in gospa Gingrich. Foto: Reuters
Čajankarica Michelle Bachmann, za zdaj prvo žensko ime republikanskih kandidatov. Foto: Reuters
Rick Santorum z družino po debati. Foto: Reuters

Soočenje je malce zasenčil guverner Teksasa Rick Perry, ki je naznanil, da bo v soboto uradno napovedal kandidaturo na volitvah leta 2012.
Demokratski predsednik ZDA Obama je po mnenju osmerice republikancev, ki se je pomerila v soočenju, povsem zavozil državo, in ga je treba pregnati iz Bele hiše. Kandidati so se zbadali tudi med seboj.
Predvsem kandidata iz Minnesote, kongresnica Michele Bachmann in nekdanji guverner Tim Pawlenty, sta si dala duška v tekmi, da postaneta glavna izzivalca vodilnemu kandidatu, nekdanjemu guvernerju Massachusettsa Mittu Romneyju. Bachmannova je Pawlentyja obtožila liberalizma, on pa je vrnil z očitkom, da je znana po lažeh, in dodal, da o njenih migrenah ne bo razpravljal. Glede Obame je Bachmannova zagotovila, da ne bo dobil drugega mandata.
Pawlenty pa si je morda nakopal veliko dodatnega dela, ko je izjavil, da bo vsakemu Američanu, ki mu bo navedel Obamov predlog za rešitev vsaj enega od perečih vprašanj, ki težijo ZDA, pokosil travo pred hišo.
"Obamova pasja hrana"
Nekdanji predsednik predstavniškega doma Newt Gingrich iz Georgie je svoj nastop osvežil z napadom na voditelje televizije Fox, ki so gostili debato, in zavrnil vprašanja na temo propadanja njegove kampanje. Dejal je, da se je tudi nekdanji predsednik Ronald Reagan ukvarjal z begom osebja, kot se to dogaja njemu. Gingrich je sicer največ žolča prihranil za napade na Obamo in je skupaj z drugimi odločno kritiziral nedavni dogovor med demokrati in republikanci, ki je s povišanjem meje javnega dolga ZDA rešil bankrota. Romney je na primer dogovor med drugim označil za "Obamovo pasjo hrano", ki je ne bo jedel.

Četrtek je bil najslabši dan za Romneyja, ki se je spopadel z volivci in se pustil izzvati do te mere, da je izjavil, da so tudi svetovne družbe osebe. Demokrati menijo, da bo to njegovo kampanjo v času, ko v ZDA tli bes nad svetovnimi družbami in Wall Streetom, pokopalo. Če ne že med republikanci, pa vsaj na volitvah proti Obami. Vendar pa mora Romney najprej osvojiti republikansko nominacijo in zdaj, ko je kandidaturo naznanil Perry, je ta naloga postala težja. Romney velja za poznavalca gospodarstva, kar velja tudi za Perryja, ki pa ima to prednost, da ne spreminja stališč kot Romney.

Perry v ospredje?
V kraju Ames v Iowi kandidati privabijo plačane podpornike, ki potem volijo. Te volitve pokažejo, kateri kandidat ima več denarja in dovolj sposobno organizacijo. Za končni izid strankarskih volitev po navadi niso pomembne.
Perry bo skušal slamnate volitve zasenčiti z napovedjo svoje kandidature. Perry velja za doslednega socialnega konservativca, ki nasprotuje splavu in homoseksualcem, zagovarja smrtno kazen in ljubezen do orožja, odklanja zvezno državo, sovraži davke, še posebej za bogate, in zastopa pravice zveznih držav v odnosu do Washingtona.

Med pomanjkljivostmi, ki ga lahko preganjajo med kampanjo, je njegova pretekla izjava v podporo odcepitvi Teksasa in nasprotovanje odločnim ukrepom proti nezakonitemu priseljevanju iz Mehike. Sicer pa računa na podporo pripadnikov gibanja čajanke, ki so sedaj na strani Bachmannove, ker nekdanja guvernerka Aljaske Sarah Palin ni dovolj resna in se ni spustila v predsedniško tekmo, čeprav na to namiguje vse od novembra 2008.

Predvidljivo monotonost napadov na Obamo in vse, kar danes v svetu velja za napredno politiko, sta malce razbila nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum in svobodnjaški republikanski kongresnik iz Teksasa Ron Paul, ki sta se udarila glede zunanje politike. Paul je Obamo obtožil, da je hujši agresor od njegovega predhodnika Georgea Busha, in za spore z Iranom okrivil Belo hišo. Santorum pa je menil, da je Obama odločno premehak do vseh hudodelcev na čelu svetovnih malopridnih držav in se zavzel še za več vojn.
Obama se zgraža nad političnim ozračjem
Medtem ko republikanci udrihajo po njem, pa se predsednik Barack Obama glasno zgraža nad političnim ozračjem v Washingtonu in skuša jezo javnosti zaradi prepirov in blokad v Washingtonu zvaliti na republikance. Obama zatrjuje, da z ZDA ni nič narobe, težave so v politiki. Američanom je dejal, da si zaslužijo kaj boljšega od sedanjih političnih prepirov v Washingtonu, kjer izvoljeni predstavniki ljudstva ne razumejo, kako kritičnega pomena je zdaj sodelovanje.
Ob tem jih je ponovno pozval, naj svojim kongresnikom sporočijo, da imajo dovolj prepirov in blokad, cirkusov, politiziranja in izjav za javnost ter da naj raje delajo in sprejemajo zakone, ki bodo pomagali gospodarstvu.