Pogreb Amerja Naserja v mestu Anabta. Foto: Reuters
Pogreb Amerja Naserja v mestu Anabta. Foto: Reuters

Nemiri na Zahodnem bregu so se začeli v torek, ko je v izraelskem zaporu zaradi raka umrl 64-letni Majsara Abi Hamde. Prestajal je dosmrtno zaporno kazen zaradi novačenja samomorilskega napadalca, ki se je leta 2002 skušal razstreliti v lokalu v Jeruzalemu, a mu to ni uspelo.

Palestinske oblasti so Izrael obtožile, da Hamdeju niso omogočile zdravljenja. Na pogrebu v Hebronu so ga pokopali z vojaškimi častmi.

V sredo je skupina štirih palestinskih najstnikov z molotovkami napadla izraelsko nadzorno točko v bližini Tulkarma na severu Zahodnega brega. Izraelski vojaki so odgovorili s streli in ubili 17-letnega Amerja Nasarja in 18-letnega Nadžija Belbisija.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je dejal, da je uporaba strelnega orožja dokaz, da hoče Izrael sprožiti kaos na palestinskih ozemljih in se tako izogniti vsakršnim prizadevanjem za mirovni dogovor s Palestinci.

Izrael je palestinske voditelje pozval, naj si prizadevajo za mir, ob tem pa je zavrnil namigovanja, da se na Zahodnem bregu razplamteva tretja palestinska vstaja oziroma intifada.