Netanjahu je tretjič postal izraelski premier. Foto: EPA
Netanjahu je tretjič postal izraelski premier. Foto: EPA
Judovska naselbina
Po mednarodnem pravu so judovske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih nezakonite. Foto: EPA

Netanjahu je po šestih tednih pogajanj v soboto le oblikoval koalicijsko vlado štirih strank, ki jo je v 120-članskem knesetu podprlo 68 poslancev, medtem ko jih je bilo 48 proti. V novi izraelski vladi so Netanjahujevo zavezništvo strank Likud in Izrael Bejtenu, skrajna religiozna stranka Habajit Hajehudi (Judovski dom) ter sredinski sekularni stranki Ješ Atid in Hatnua (Gibanje).

Pred glasovanjem se je Netanjahu zahvalil državi, da ga je že tretjič izvolila za premierja, in obljubil, da bo zastopal vse izraelske državljane in jih branil pred vsemi grožnjami v regiji, med drugim tudi pred iranskim jedrskim programom.

Netanjahu je ob predstavitvi poudaril, da je njegova vlada pripravljena na zgodovinski dogovor s Palestinci. Prepričan je, da je Izrael pripravljen na "dejanski mir" s Palestinci, ki bo prinesel konec nasilja "za vekomaj in vse čase". Ob tem je opozoril, da bosta morali obe strani za dogovor privoliti v kompromise.

A kako misli Netanjahu skleniti mir s Palestinci, ni povsem jasno. Pogajanja med obema stranema so namreč zastala pred dvema letoma in pol, ko Izrael ni privolil v zaustavitev gradenj nezakonitih judovskih naselbin na Zahodnem bregu, kjer naj bi bilo osrčje neodvisne palestinske države.

Za Palestince je ustavitev gradenj pogoj za nadaljevanje pogajanj. Izrael o tem noče niti slišati, zato so nadaljevanje pogajanj, kaj šele mirovni dogovor, oddaljene sanje, saj so ključni člani vlade goreči zagovorniki širjenja judovskih naselbin na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu.

Gradnja se bo nadaljevala
Novi minister za stanovanjsko vprašanje Uri Ariel iz stranke Judovski dom je tako že napovedal, da se bo gradnja judovskih naselbin na palestinskih ozemljih nadaljevala še naprej, kot se je pod prejšnjo vlado.

"V Judeji in Samariji bomo bolj ali manj gradili kot v preteklosti. Ne vidim razloga, da bi to spremenili," je zatrdil, pri čemer je za ozemlja, ki jih je Izrael zasedel v vojni leta 1967, uporabil svetopisemska imena.

Izrael je decembra in januarja napovedal, da bodo na Zahodnem bregu vključno z Vzhodnim Jeruzalemom zgradili 11.000 novih domov za judovske naseljence, kar je dvakrat več, kot jih je bilo zgrajeno pod prejšnjo Netanjahujevo vlado od marca leta 2009.

Nezakonite naselbine bodo tudi ena glavnih tem pogovorov z ameriškim predsednikom Barackom Obamo, ki v torek prihaja na obisk v Izrael in na palestinska ozemlja.