Novi italijanski mandatar Matteo Renzi ob prihodu v predsedniško palačo. Foto: EPA
Novi italijanski mandatar Matteo Renzi ob prihodu v predsedniško palačo. Foto: EPA
Georgio Napolitano
Napolitano se je v zadnjih dneh posvetoval z vodji političnih skupin v Italiji. Foto: EPA
Konec tedna že nova italijanska vlada?
Renzi je novi italijanski mandatar

Italijanski predsednik Giorgio Napolitano, ki se je v petek in soboto posvetoval s predstavniki glavnih političnih sil v državi, kjer so razpravljali o sestavi nove vlade, je po vseh posvetovanjih mandatarsko vlogo po pričakovanjih podelil predsedniku vladajoče levosredinske Demokratske stranke, 39-letnemu Matteu Renziju.

Renzijev današnji obisk pri Napolitanu je trajal poldrugo uro, nato pa je predsednik povedal svojo odločitev. Ob odhodu iz predsedniške palače je Renzi novinarjem povedal, da bo pogajanja za sestavo nove vlade s političnimi strankami začel v torek. Italijanski mediji poročajo, da je Renzi imenovanje sprejel z običajno previdnostjo, ki bodočim premierjem omogoča seznanitev s stališči koalicijskih partnerjev, preden uradno prevzamejo položaj.

Novo vlado bo moral Renzi sestaviti, potem ko je v četrtek Demokratska stranka z veliko večino potrdila njegov predlog za preoblikovanje vlade in odtegnila podporo dosedanjemu italijanskemu premierju Enricu Letti, ki je takoj napovedal svoj nepreklicni odstop.

Pred Renzijem težka naloga
Pred Renzijem je zdaj težka naloga, njegov dejanski vzpon na premierski stolček pa ni zagotovljen. Potrebuje namreč zadostno politično podporo, sodelovanje v vladi pa je že odklonilo več strank. Nekdanji premier Silvio Berlusconi in vodja desnosredinske Naprej Italija sta po srečanju z Napolitanom dejala, da v Renzijevi vladi ne bodo sodelovali in da bodo odgovorna opozicija.

Tretja največja parlamentarna stranka, opozicijsko gibanje Pet zvezd nekdanjega komika Beppeja Grilla, je posvet pri predsedniku bojkotirala in namesto preoblikovanja vlade zahteva nove volitve. Enako je storila tudi desničarska stranka Severna liga.

Nova desna sredina načeloma za, a s pridržki
Ključna za oblikovanje nove Renzijeve vlade bo tako podpora Nove desne sredine voditelja Angelina Alfana. Stranka, ki je bila do zdaj tudi koalicijska partnerka Lettove vlade, je že nakazala načelno podporo, a ob tem opozarja, da ne bo sodelovala v novi vladi, če bo Renzi vodil preveč levičarsko politiko in če program nove vlade ne bo usklajen s stališči Nove desne sredine. V tem primeru Alfano napoveduje, da bo zahteval predčasne volitve.

Renzi bi si večino torej zagotovil z dogovorom z Novo desno sredino, nato bo moral sestaviti kabinet in ga do konca tedna predstaviti v parlamentu, ki bo o novi vladi tudi odločal.

Renzi najmlajši premier v EU-ju?
Če bo Renzi resnično prevzel vodenje vlade, bo po tehničnem premierju Mariu Montiju in Enricu Letti, ki so ga za premierja imenovali aprila lani, že tretji italijanski premier, ki se je na položaj zavihtel brez volitev, in četrti premier v zadnjih štirih letih. Prav tako bi Renzi postal najmlajši premier v Evropski uniji in najmlajši italijanski premier po drugi svetovni vojni.

Konec tedna že nova italijanska vlada?
Renzi je novi italijanski mandatar