Napolitano je dejal, da bo iskanje njegovega naslednika za italijansko politiko test
Napolitano je dejal, da bo iskanje njegovega naslednika za italijansko politiko test "zrelosti" in "odgovornosti" v interesu države. Foto: EPA

Da je do odstopa še nekaj ur, je sporočil italijanski premier Matteo Renzi, ki se je Napolitanu zahvalil za razumno in modro vodenje Italije.

Najstarejši predsednik kake evropske države in krizni menedžer številka ena v Italiji se po burnih več kot osmih letih na položaju, ki jih je zaznamovalo več zamenjav vlad, poslavlja iz Kvirinala. 89-letni Napolitano je napovedal, da se umika zaradi starosti in utrujenosti, kar mu omogoča italijanska ustava.

Kot je pojasnil v govoru ob prehodu v novo leto, gre za osebno odločitev, na katero ne moreta vplivati ne parlament ne vlada v Rimu. Ugotovil je namreč, da ga z leti povezane težave vse bolj ovirajo pri opravljanju predsedniške funkcije. "Moja dolžnost je, da ne podcenjujem znakov utrujenosti," je dejal.

Prvi nekdanji komunist na čelu Italije se je želel umakniti že lani, a je zaradi kaosa ob predsedniških volitvah, ko sprtim strankam po več krogih ni uspelo najti kandidata, aprila 2013 privolil, da ga je parlament potrdil za še en mandat. Napolitanu, nekdaj pristojnemu za zunanjo politiko v komunistični stranki, gre zahvala, da Italija v zadnjih letih ni popolnoma strmoglavila, saj je predsednik uspešno posredoval med razklanimi strankami.

Med drugim se med kandidati za njegovega naslednika omenjajo tudi nekdanja premierja Romano Prodi in Giuliano Amato, minister za gospodarstvo Pier Carlo Padoano in obrambna ministrica Roberta Pinotti.