Ranjen pripadnik etničnih Romov pred bolnišnico ob zadnjem incidentu. Foto: EPA
Ranjen pripadnik etničnih Romov pred bolnišnico ob zadnjem incidentu. Foto: EPA
Novi napadi na madžarske Rome

Aktivisti nacionalistične paravojaške skupine Vedero so po besedah Organizacije za zaščito državljanskih pravic Romov Rome izzivali ves dan.
Skupini sta se spopadli, potem ko so pripadniki paravojaške skupine Vedero začeli s kamni obmetavati hišo v podeželskem romskem naselju, je povedal vodja Romov Aladar Horvath.
Med ranjenimi so tudi pripadniki skupine Vedero. Po pretepu, ki ga je končalo posredovanje policije, so policisti nekaj ljudi pridržali. Območje je trenutno pod strogim nadzorom policijskih sil.

Izpod nadzora
Drugi vzroki za izbruh nasilja niso razjasnjeni. Spopadi med Romi in radikalnimi nacionalisti v Gyongyospati se nadaljujejo že več tednov. Čeprav naselje nadzoruje policija, so nekateri pripadniki Vedera zaradi njene "nepazljivosti" lahko kraj spet obiskali. Predstavnik okraja Heves v vladi Lazslo Horvath je ob tem dejal, da so "razmere ušle izpod nadzora".

Aktivisti Vedera so namreč v Gyongyospati želeli organizirati "terenske obrambne vaje", zaradi česar je s pomočjo avtobusov Rdečega križa območje moralo zapustiti približno 300 romskih otrok in žensk. Policija je izvedbo "vaj" preprečila in Romi so se lahko vrnili domov.

Še pred tem je marca vas obiskala druga skrajno desničarska uniformirana skupina, kar je prestrašilo številne Rome. Svoja dejanja madžarski desničarji opravičujejo z besedami, da želijo v severnih in severovzhodnih krajih, kjer je visoka raven brezposelnosti in kriminala, "znova vzpostaviti javni red".

Novi napadi na madžarske Rome