Raziskava je tudi pokazala, da kar 38 odstotkov ženskih žrtev umorov zakrivijo partnerji. Foto: MMC RTV SLO
Raziskava je tudi pokazala, da kar 38 odstotkov ženskih žrtev umorov zakrivijo partnerji. Foto: MMC RTV SLO

Kot ugotavljajo pri WHO-ju, se 35 odstotkov žensk po svetu sooča s pretepanjem ali posilstvi, pogosto pa so napadalci njihovi partnerji. Napadi, ki jih doživljajo ženske, imajo pogosto dolgoročne posledice, od depresije do odvisnosti od alkohola in okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi.

"Te ugotovitve so jasno sporočilo, da je nasilje nad ženskami svetovna zdravstvena težava epidemičnih razsežnosti," je dejala generalna direktorica WHO-ja Margaret Chan. Dodala je, da bi lahko tudi zdravstveni sistemi po svetu naredili več za ženske, ki so tarča nasilja.

Svetovna težava današnjega časa
"To je vsakdanja resničnost številnih, številnih žensk. Ne gre samo za revne ženske ali za ženske v določeni državi, to je resnično svetovna težava,"
je poudarila soavtorica poročila Charlotte Watts. Njena sodelavka Claudia Garcia Moreno je izpostavila po vsem svetu odmeven primer brutalnega posilstva in umora v Indiji, ko so decembra na avtobusu v New Delhiju skupinsko posilili 23-letno žensko.

"Takšni žalostni primeri dvigajo zavest, kar je pomembno, sočasno pa se moramo spomniti stotin žensk, ki jih posiljujejo vsak dan na ulicah in v njihovih domovih, a ne pridejo na naslovnice lokalnih, kaj šele svetovnih medijev," je pokomentirala Garcia Moreno.

Po oceni WHO-ja bi morali biti zdravstveni delavci bolje usposobljeni za prepoznavanje nasilja in za pomoč žrtvam na zaupen način ter tudi za pomoč pri premagovanju psihičnih travm.

Z razvitostjo stopnja nasilja pada
Regija z največ nasilja nad ženskami je po podatkih WHO-ja južna in jugovzhodna Azija, kjer je žrtev 37,7 odstotka žensk. Le nekoliko bolje se godi ženskam v arabskem svetu, kjer jih je tarča nasilja 37 odstotkov.

V državah Latinske Amerike se z nasiljem sooča 30 odstotkov žensk, v vzhodni Evropi in srednji Aziji pa četrtina. Najmanj je nasilja nad ženskami v Severni Ameriki, zahodni Evropi in Oceaniji, kjer jih je po oceni WHO-ja prizadetih 23 odstotkov.