Nasilje v Siriji postaja vse bolj krvavo. Foto: EPA
Nasilje v Siriji postaja vse bolj krvavo. Foto: EPA

ICRC se že nekaj časa pogaja tako s sirskimi oblastmi kot opozicijskimi skupinami, šele pred kratkim pa so začeli prizadevanja za vzpostavitev prekinitve ognja. Ta naj bi sirskemu Rdečemu polmesecu in ICRC-ju omogočila dostop do ljudi v stiski.

Podrobnosti v ICRC-ju niso navedli, so pa dali vedeti, da cilj pogajanj ni razrešitev političnega razkola med vlado in opozicijo.

Od začetka vstaje v Siriji pred 11 meseci je po nekaterih trditvah sirske opozicije umrlo že več kot 7.400 ljudi. Te številke ni mogoče neodvisno preveriti, saj je Sirija skoraj vsem tujim novinarjem in človekoljubnim organizacijam prepovedala vstop v državo.

Nove smrtne žrtve je nasilje v Siriji zahtevalo tudi v ponedeljek. Režimske sile naj bi po navedbah aktivistov krepile navzočnost v Damasku in osrednjih delih države s ciljem preprečiti protivladne proteste. Med drugim naj bi poslale tanke in druge okrepitve proti Homsu, ki ga silovito obstreljujejo že več kot dva tedna.

Sirski predsednik Bašar Al Asad je medtem tujino obtožil, da "financira oborožene teroristične skupine" s ciljem destabilizacije Sirije in blokade vsakršne politične rešitve krize.

Al Asad, ki kljub protestom že mesece vztraja na predsedniškem položaju, je to izjavil na srečanju z vodjo zunanjepolitičnega odbora ruske dume Aleksejem Puškovom.

Generalni sekretar Arabske lige Nabil Elarabi je dejal, da so znaki, ki kažejo na to, da Kitajska in Rusija spreminjata svoje stališče do Sirije potem, ko sta prejšnji konec tedna v Varnostnem svetu blokirali sprejetje resolucije o Siriji.