Letalo je izginilo nad vzhodnim Sredozemljem. Foto: EPA
Letalo je izginilo nad vzhodnim Sredozemljem. Foto: EPA

Črni skrinjici, ena snema zvoke v pilotski kabini, druga pa shranjuje tehnične podatke med letom, sta ključni za razjasnitev vzrokov za nesrečo letala airbus A320, ki je 19. maja nenadoma strmoglavilo v Sredozemsko morje na poti iz Pariza v Kairo. Umrlo je vseh 66 potnikov in članov posadke.

Egiptovski preiskovalci so sporočili, da so skrinjico našli s posebno podvodno raziskovalno ladjo, ki jo upravlja podjetje Deep Ocean Search. Iskanje je potekalo v več etapah in - kar je najpomembnejše - našli so tudi spominsko enoto. V četrtek so našli prvo skrinjico s posnetki zvoka v pilotski kabini. Snemalnik zvoka in zapisovalnik tehničnih podatkov sta po navadi v repu letala.

Terorizem ali okvara?
Iskanje razbitin letala je bilo precej dolgotrajno in poseben robot za iskanje pod morsko gladino jih je našel v sredo. Iskalna operacija je potekala okoli 290 kilometrov severno od obale Egipta, med Egiptom in grškim otokom Kreta, na globini do 3.000 metrov pod morsko gladino.

Glede na avtomatska elektronska sporočila, ki jih je letalo pošiljalo pred strmoglavljenjem, se je nekaj minut, preden je izginil signal, oglasil alarm za dim v toaletnih prostorih in v predelu za avioniko, ki se nahaja pod pilotsko kabino.

Egiptovski minister za civilno letalstvo meni, da je bolj verjetno šlo za teroristični napad kot za tehnično napako.