Indonezijske ekipe še vedno iščejo žrtve. Foto: EPA
Indonezijske ekipe še vedno iščejo žrtve. Foto: EPA

Že v ponedeljek so z morskega dna potegnili črno skrinjico, ki ima shranjene tehnične podatke o poletu airbusa A320-200, ki se je s 162 ljudmi na krovu ponesrečilo 28. decembra lani med potjo iz indonezijskega kraja Surabaja v Singapur. Nesreče ni preživel nihče odizmed potnikov in članov posadke. Po prvih domnevah preiskovalcev se je nesreča letala zgodila zaradi slabega vremena.

Črno skrinjico s posnetimi pogovori so našli okoli 20 metrov od kraja, kjer so predtem našli drugo črno skrinjico. Snemalnik pogovorov v pilotski kabini je bil pod velikim kosom ponesrečenega letala in potapljači so si pomagali tako, da so ta del letala rahlo dvignili s pomočjo napihljivih vreč, nato pa jim je uspelo priti do črne skrinjice. Omenjena skrinjica hrani dve uri posnetkov.

Skrinjici naj bi zdaj preiskovalcem nesreče pomagali ugotoviti, kaj se je tik pred nesrečo dogajalo v pilotski kabini. Za pregled in analizo podatkov in posnetkov obeh skrinjic naj bi preiskovalci potrebovali najmanj mesec dni.

V iskalni akciji, ki vključuje ameriške, kitajske in druge tuje ladje, so doslej našli 48 trupel. Med potniki je bila večina Indonezijcev, po en Singapurec, Malezijec in Britanec, kopilotka Francozinja in trije Južni Korejci. Iskalno akcijo vseskozi ovira slabo vreme s sunkovitim vetrom, visokimi valovi in močnimi tokovi.

Vodja indonezijskih iskalnih in reševalnih ekip Fransiskus Bambang je dejal, da je njihova glavna naloga poiskati vsa trupla. "Tudi če smo našli črni skrinjici, to ne pomeni, da je naša operacija končana," je zatrdil.