Nasprotniki sirskega režima so na severu države precej uspešni. Foto: Reuters
Nasprotniki sirskega režima so na severu države precej uspešni. Foto: Reuters

Sirski opozicijski aktivisti navajajo, da so uporniki mesto prevzeli po več tednih obleganja in spopadov. Mesto ima približno 20.000 prebivalcev in leži slaba dva kilometra od meje s Turčijo. Zgodovinsko utrdbo nad mestom, ki so jo zavzeli zadnjo, so po poročanju agencij spremenili v vojaško postojanko.

Po navedbah protirežimskih aktivistov so uporniki napadli tudi vojaško postojanko v mestu Manah v pokrajini Alep, ki so jo vladne sile doslej uporabljale za dostavo zalog na oblegana območja s helikopterji.

Spopadi so potekali tudi blizu letališča v Damasku. V četrti Džamaran naj bi uporniki ubili vodjo vojaške obveščevalne službe na območju.

Brahimi nemočen
Po sestanku s predsednikom Bašarjem Al Asadom se je posebni odposlanec ZN-a Lakhdar Brahimi sešel še s predstavniki opozicijskih skupin, ki jih režim tolerira. Brahimiju, ki bo ostal v državi predvidoma do nedelje, nasprotniki režima očitajo, da njegov prihod in pobuda za rešitev krize nista ustavila pokola.

Medtem so predstavniki držav članic Sveta za zalivsko sodelovanje na srečanju v Bahrajnu pozvali k hitri politični tranziciji v Siriji. Obstajala naj bi ameriško-ruska pobuda za tranzicijo, po kateri naj bi Al Asad ostal na oblasti do leta 2014, nato pa ne bi več mogel obnoviti mandata.