Rasmussen priznava, da ni vojaške rešitve vojne. Foto: Reuters
Rasmussen priznava, da ni vojaške rešitve vojne. Foto: Reuters
Eksplozija
Pred dnevi so v zahodnem delu Afganistana izvedli neuspešen napad na ministra za energijo Ismaila Kana. V napadu so umrli najmanj štirje civilisti, sedemnajst jih je bilo ranjenih. Foto: EPA
Afganistan
Nemčija ima v Afganistanu 4.200 vojakov. Foto: EPA

Generalni sekretar Nata je predsedniku ZDA zagotovil, da bo severnoatlantsko zavezništvo ostalo v Afganistanu do uspešnega zaključka svoje misije.

"Naša operacija v Afganistanu ni le ameriška odgovornost ali breme; je in ostaja skupno prizadevanje," je dejal Anders Fogh Rasmussen in dodal, da se strinja s strategijo predsednika ZDA Baracka Obama "najprej strategija, nato viri".

Rasmussen se je v Washington odpravil po tem, ko je v govoru v Bruslju pozval Evropo, da podpre misijo ameriških vojakov v Afganistanu. Tam je več kot 100.000 tujih vojakov, ki prihajajo iz 40 različnih držav - od tega jih je več kot 60.000 Američanov.

"Stvari se bodo morale spremeniti"
"Ne moremo preprosto nadaljevati natančno tega, kar počnemo zdaj. Stvari se bodo morale spremeniti," je poudaril Rasmussen in dodal, da "kljub vsemu, kar smo storili, doseg našega cilja ni zagotovljen," je dejal nekdanji danski premier.

Generalni sekretar ni bil pripravljen komentirati zahteve poveljnika Stanleyja McChrystala po napotitvi več deset tisoč dodatnih vojakov za okrepitev boja proti upornikom. Kot je dodal, je prezgodaj za ocene o tem, saj je treba opraviti analize in razpravo znotraj zavezništva ter doseči dogovor glede pristopa.

McChrystal želi več vojakov v Afganistan
Pred kratkim je ameriški poveljnik McChrystal opozoril predsednika ZDA Baracka Obamo, da bodo v Afganistanu potrebovali dodatno okrepitev. Obama mu je odgovoril, da bo glede nadaljnjih odločitev počakal na strateško analizo. McChrystal je v zaupnem dokumentu, do katerega se je dokopal ameriški časopis Washington Post, predsednika ZDA pozval tudi k spremembi vojaške strategije v Afganistanu, saj po njegovem mnenju zdajšnja ni uspešna. Obama se bo o tem, ali bo v Afganistan poslal dodatne vojake ali ne, odločil po širši reviziji strategije.

Nizozemska in Kanada napovedali umik
Edini državi, ki sta do zdaj napovedali umik svojih čet iz Afganistana do leta 2010, najpozneje 2011, sta Nizozemska in Kanada. Italija, je po nedavni smrti šestih vojakov napovedala le zmanjšanje števila svojih vojakov v Afganistanu, saj gre za "mednarodno vprašanje, in ne za odločitev, ki bi jo lahko sprejela država sama; s tem bi prekršila sporazum in izgubila zaupanje," je dejal italijanski premier Silvio Berlusconi.

Govoru v Bruslju sledila eksplozija v Afganistanu
Eksplozija avtobusa v Afganistanu, ki je vzela 30 življenj, je odjeknila kmalu po tem, ko je imel generalni sekretar zveze Nato Rasmussen govor v Atlantskem svetu. Afganistanske oblasti za napad sumijo talibane, saj naj bi se podoben napad zgodil že dan prej, ko so umrli trije ljudje. V današnjem napadu v pokrajini Kandahar je bilo 39 ljudi ranjenih, med mrtvimi je bilo deset otrok in sedem žensk.