Potem ko je v zasedo padla Natova patrulja, so Natova letala bombardirala območje in ubila več kot 10 civilistov. Foto: EPA
Potem ko je v zasedo padla Natova patrulja, so Natova letala bombardirala območje in ubila več kot 10 civilistov. Foto: EPA

V torkovem napadu v provinci Kunar je bilo ubitih 14 ljudi, napad pa se je zgodil, potem ko je na oddaljenem, goratem območju v zasedo padla patrulja, sestavljena iz Natovih ameriških vojakov in afganistanskih policistov. Guverner province Šudža ul Mulk Jalala je za Reuters dejal, da sta bila izvedena vsaj dva zračna napada.

Gre za območje, kjer vlada tako rekoč nima nadzora, je dejal guverner, zato je težko ugotoviti vse podrobnosti. Predstavnik ameriške vojske je dejal, da preiskovalci "preverjajo okoliščine" drugega napada.

Tudi Saleh Mohamed, eden od preživelih, ki se zdravi v bolnišnici v glavnem mestu province Asadabad, je dejal, da sta bila napada dva. Kot poroča Al Džazira, je dejal, da so letala bombardirala vaščane, ki so se vračali z dela domov. "Ko so na območje prišli ljudje, da bi pobrali trupla ali odpeljali ranjene v bolnišnico, smo bili še enkrat bombardirani. Več deset ljudi, tudi ženske in otroci, je bilo ubitih ali ranjenih," je dejal.

Talibani najodgovornejši, Nato ne preiskuje
Napad je obsodil tudi predsednik Hamid Karzaj. Žrtve med civilisti zaradi Natovih napadov so že večkrat povzročile trenja med njim in tujimi silami. Lani je Karzaj prepovedal tuje zračne napade na stanovanjska območja, potem ko so bili v nočnem napadu pomotoma ubiti civilisti. Iz Karzajevega urada so sporočili, da so torkov napad izvedla ameriška letala.

Richard Bennett iz organizacije za varstvo človekovih pravic Amnesty International (AI) je dejal, da so ZDA "ignorirale dokaze o morebitnih vojnih zločinih in nezakonitih ubojih". AI je avgusta objavil poročilo, v katerem ugotavlja, da so za večino smrtnih žrtev med civilisti odgovorni talibani, ZDA pa niso ustrezno preiskale žrtev, ki so jih zakrivile njihove sile. Natove sile naj bi se konec leta po 13 letih umaknile iz Afganistana.