Navaz Šarif kot desnosredinski politik prisega na liberalizacijo gospodarstva in muslimanske vrednoste , hkrati pa se zavzema za novo opredelitev zavezništva z ZDA. Foto: EPA
Navaz Šarif kot desnosredinski politik prisega na liberalizacijo gospodarstva in muslimanske vrednoste , hkrati pa se zavzema za novo opredelitev zavezništva z ZDA. Foto: EPA
Imran Khan
Imran Khan se predstavlja kot borec proti korupciji in nasprotnik pakistanskega sodelovanje z ZDA v bojni proti terorizmu. Foto: EPA
Zgodovinske volitve v Pakistanu

Po sicer še neuradnih podatkih je jasno, da je na volitvah zmagal Šarif, ki se bo tako že tretjič doslej povzpel na premierski položaj. Prvič je vlado vodil med letoma 1990 in 1993, drugič pa od leta 1997 do leta 1999. Leta 1993 ga je z oblasti odnesla korupcija, leta 1999 pa vojaški udar.

A po drugi strani mu ni uspelo doseči absolutne večine in bo za oblikovanje vlade potreboval koalicijskega partnerja. Šarifova desnosredinska Muslimanska liga (PML-N) naj bi si glede na izide vzporednih volitev, ki jih je objavila televizijska mreža Geo, v 342-članski narodni skupščini zagotovila 126 sedežev.

Po 66 letih parlament prvič dokončal mandat
Volitve so zgodovinske, ker se je prvič v 66-letni zgodovini Pakistana zgodil miren prehod iz ene civilne oblasti v drugo, pri čemer je parlamentarni sklic dokončal svoj mandat. Več kot polovico obstoja je Pakistanu vladala vojska, ki se je redno vmešavala v politiko in strmoglavljala zakonite, na volitvah izvoljene civilne oblasti.

Hud poraz do zdaj vladajoče stranke
Šarifov najverjetnejši kaolicijski partner, Imran Kan in njegova stranka PTI, naj bi si zagotovili 34 poslanskih mandatov, medtem ko je doslej vladajoča Stranka pakistanskega ljudstva (PPP) sina karizmatične Benazir Buto, Bilavala Buta, doživela boleč poraz - s 125 sedanjih sedežev je padla na samo 32.

Volitve so sicer spremljali napadi talibanov in nasilje. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih najmanj 24 ljudi. Kljub temu pa je bila udeležba na volitvah razmeroma visoka - na volišča je prišlo okoli 60 odstotkov od skupno 86 milijonov volilnih upravičencev, ki so ob poslancih narodne skupščine izbirali tudi predstavnike v štirih pokrajinskih skupščinah.

Nova možnost za služenje Pakistanu
Potem ko je postalo jasno, da je zmaga zagotovljena, je Šarif v soboto pozno zvečer nagovoril podpornike na sedežu stranke v Lahoreju. "Zahvaliti se moramo Alahu, da je dal PML-N novo možnost, da služi vam in Pakistanu," je dejal.

Jeklarski magnat Šarif je v predvolilni kampanji obljubljal predvsem podjetništvu prijaznejšo politiko, ki naj bi obudila šepajoče pakistansko gospodarstvo. Pozval je tudi h koncu predvolilne retorike in nasprotovanja ter k sodelovanju, kar naj bi veljalo predvsem drugouvrščeni Kanovi stranki PTI.

Kan v bolnišnici še premleva o odgovoru
Nekdanji zvezdnik kriketa Imran Kan zaenkrat na Šarifove pozive še ni odgovoril, je pa njegova stranka ob priznanju poraza na volitvah izrazila veliko zadovoljstvo, da se je PTI, ki je prej sploh ni bilo v parlamentu, uvrstila kar na drugo mesto.

Stranka je sicer zmagala v pokrajini Kajber Paktunkva na severozahodu Pakistana, ki je že več kot sedem let močno na udaru talibanov. Kan je pred volitvami napovedoval predvsem konec vojaških operacij v tej pokrajini in mirovne pogovore s talibani.

Kan je sicer volitve spremljal iz bolnišnice, ker si je poškodoval hrbtenico. Poškodbo je dobil med padcem z odra ne enemu od predvolilnih zborovanj. Eden od visokih predstavnikov stranke PTI, Asad Omar, je napovedal, da se bo Kan na rezultate odzval danes, potem pa bo tudi bolj jasno, kako bo odgovoril na Šarifovo ponudbo po sodelovanju.

Zgodovinske volitve v Pakistanu