Ugrabljeni Ali Hajder Gilani pripada eni vodilnih pakistanskih družin, ki ima izreden vpliv v vladajoči Ljudski stranki (PPP), ki pa ji v soboto napovedujejo poraz. Foto: EPA
Ugrabljeni Ali Hajder Gilani pripada eni vodilnih pakistanskih družin, ki ima izreden vpliv v vladajoči Ljudski stranki (PPP), ki pa ji v soboto napovedujejo poraz. Foto: EPA
Pakistanske parlamentarne volitve
Prvič v 65-letni zgodovini Pakistana se bo civilna izvoljena oblast zamenjala na miren način z drugo izvoljeno oblastjo. Foto: EPA

Ugrabljeni Ali Hajder na volitvah kandidira na listi vladne Ljudske stranke (PPP), ob ugrabitvi v osrednjem pakistanskem mestu Multan pa je bil ubit njegov tajnik. Očividci so pojasnili, da so se oboroženi zločinci pripeljali na motorjih in v avtomobilu ter streljali na množico, nato pa ugrabili Gilanija mlajšega.

Talibani grozili predvsem vladajočemu PPP
Družina nekdanjega premierja je ena najvplivnejših v Multanu in je med ključnimi v stranki PPP. Za ugrabitev še nihče ni prevzel odgovornosti, so pa pakistanski talibani v preteklih dneh že izvedli več samomorilskih in bombnih napadov. Grozijo tudi z napadi na volišča.

Jusuf Reza Gilani je moral položaj pakistanskega premierja lani zapustiti, ker ni spoštoval poziva sodišča, naj švicarske oblasti pozove k ponovnemu odprtju postopka proti predsedniku države Asifu Aliju Zardariju zaradi suma korupcije.

Stopnjevanje nasilja pred volilno soboto
V Pakistanu bodo v soboto potekale parlamentarne volitve, ki bodo predstavljale demokratični mejnik v državi, ki ji je več kot polovico zgodovine vladala vojska. Predvolilno kampanjo so sicer zaznamovali številni smrtonosni napadi in grožnje. Od sredine aprila je bilo ubitih že najmanj 116 ljudi.

Hujši incident se je zgodil tudi v jugozahodni provinci Beludžistan, kjer je skupina oboroženih moških streljala na kandidata Pakistanske muslimanske lige-N (PML-N), pri čemer so ubili enega podpornika stranke, še dva pa sta bila ranjena. V severozahodnem plemenskem območju pa je bila v eksploziji bombe na predvolilnem srečanju stranke Džamjat Ulema E Islam ena oseba ubita, šest pa jih je bilo ranjenih.

Šarif in Khan favorita za zmago
Na sobotnih parlamentarnih volitvah se sicer velik uspeh obeta nekdanjemu premierju Navazu Šarifu in legendi kriketa Imranu Khanu. Oba sta v eni najsvobodnejših predvolilnih kampanj v nemirni politični zgodovini Pakistana organizirala široko kampanjo z množičnimi shodi. Oba se zavzemata za konec sodelovanja z ZDA v vojni proti talibanom v Afganistanu, podpirata konservativne vrednose, poudarjata pobožnost, obenem pa tudi liberalizacijo gospodarstva.

Zaradi politične sorodnosti jima ob morebitnem uspehu napovedujejo tudi sodelovanje pri oblikovanju nove vlade, ki se mora spoprijeti tako z gospodarsko stagnacijo Pakistana kot političnim vrenjem raznolike 180-milijonske države, kjer poteka več lokalnih oboroženih spopadov, pri čemer je v ospredju dolgoletni spopad z islamističnimi gibanji.