Neodvisni Kazahstan ne pozna drugega predsednika, kot je Nazarbajev, in verjetno bo tako še nekaj časa. Foto: EPA
Neodvisni Kazahstan ne pozna drugega predsednika, kot je Nazarbajev, in verjetno bo tako še nekaj časa. Foto: EPA
Predsedniška palača v prestolnici
Pred desetimi leti je Nazarbajev prestavil glavno mesto iz Alma Ate in Astane, kjer je tudi zrasla nova predsedniška palača. Foto: EPA

66-letni Nazarbajev je na oblasti od leta 1989, ko je bil Kazahstan še sovjetska republika, in je državo leta 1991 popeljal v neodvisnost. Z nafto in plinom bogati srednjeazijski državi vlada s trdo roko, pri čemer mu pomagajo tudi člani družine, ki zasedajo vodilne položaje, medtem ko je opozicija nemočna in razcepljena. V zadnjih dveh letih sta bila v skrivnostnih okoliščinah ubita dva opozicijska voditelja.

Kazahstan ima svojo demokracijo
Po mnenju zahodnih opazovalcev še nobene volitve v tej sicer najstabilnejši državi v Srednji Aziji do zdaj niso bile izvedene na pošten način. Na zadnjih predsedniških volitvah leta 2005 je bil Nazarbajev ponovno izvoljen z 91 odstotki glasov, medtem ko se na splošnih volitvah leta 2004 v parlament ni uspelo prebiti nobenemu članu opozicije. Sam predsednik je že večkrat dejal, da ima Kazahstan svoje tradicije, zato mu ni treba slepo slediti zahodnemu načinu demokracije.

Le eden upal glasovati proti
Proti predlogu o neomejenem številu mandatov je glasoval le en izmed več kot sto poslancev obeh domov parlamenta. Predsednik parlamenta Jermet Zumabajev je poslancem dejal, da se je treba zavedati zgodovinske vloge, ki jo je imel prvi predsednik kot eden izmed ustanoviteljev novega in neodvisnega Kazahstana. Hkrati po njegovih besedah Nazarbajev potrebuje čas, da konča politične in gospodarske reforme.

Mandati veljajo le za Nazarbajeva
Zakon o neomejenem številu mandatov sicer velja samo za Nazarbajeva, vsi voditelji za njim pa se bodo morali zadovoljiti le z dvema mandatoma. Vodja opozicijske stranke Oraz Zandosov meni, da so zadnje odločitve parlamenta nov udarec za demokracijo. "Gre za splošno prakso: hočejo prikazati, da ni predsednik tisti, ki si to želi, ampak so to ljudje," pravi Zandosov. Parlament je že v začetku tedna podprl predlog Nazarbajeva, da se predsedniški mandat skrajša iz sedmih na pet let.

G.V.