Savdijke se borijo, da bi jim bilo dovoljeno voziti avtomobile. Foto: EPA
Savdijke se borijo, da bi jim bilo dovoljeno voziti avtomobile. Foto: EPA
Kralj Abdulah
Kralj Abdulah se je previdno lotil reform, saj imajo v kraljevini še vedno velik vpliv islamski kleriki. Foto: EPA

Veliko žensk, ki so se želele udeležiti protestne vožnje, je ostalo doma, potem ko so prejele opozorilne klice moških, ki naj bi bili z notranjega ministrstva, so sporočili organizatorji kampanje, skupina "Women2Drive".

Namen kampanje je bil, da čim več žensk prepričajo, da kljub prepovedi sedejo za volan avtomobila. Nekatere izmed njih so se posnele s kamerami in videoposnetke objavile na spletu.

Eden izmed takih videoposnetkov, dolg 46 sekund, prikazuje povsem zakrito žensko, ki za volanom razlaga, da se s sestro pelje po opravkih in da ji tako ni treba čakati, da pride ponjo voznik. Ob tem pojasni tudi, da ima vozniški izpit in da zna voziti.

Savdska policija je v nekaterih delih Riada postavila nadzorne točke in na ulicah je bilo videti več policijskih patrulj kot običajno. V mošejah po vsej državi so v petek predvajali pridige, v katerih so ženske nagovarjali, da naj ostanejo doma.

Ženske prvič v šuri
Proti prepovedi vožnje za ženske v 28-milijonski savdski monarhiji se izreka vse več ljudi, peticijo skupine Women2Drive za odpravo prepovedi pa je podpisalo že skoraj 20.000 državljanov in državljank. Poslanke v svetu šure so celo zahtevale, da se to vprašanje uvrsti na dnevni red.

V svet šure, ki je posvetovalni organ in v katerem so bili doslej samo moški, je na začetku leta savdski kralj prvič v zgodovini imenoval tudi ženske.

Savdske oblasti so v znak postopnega odpravljanja omejitev za ženske v monarhiji, ki je urejena po strogih islamskih zakonih, na začetku maja dekletom na zasebnih šolah dovolile, da se smejo ukvarjati s športom.

Savdski kralj Abdulah se je v zadnjih letih zavzel za reforme, še posebej pri vprašanju žensk, a je bil hkrati previden, da ne bi prišel v prevelik spor s konservativnimi kleriki.

Protesti so v monarhiji prepovedani, saj se oblasti bojijo vsakršnega javnega izražanja nezadovoljstva, vendar organizatorji tokratne kampanje opozarjajo, da ni šlo za politični protest, saj niso pozivali k zbiranjem, shodu ali kakšni avtomobilski procesiji.