Savdijke ne morejo dobiti vozniškega dovoljenja. Foto: EPA
Savdijke ne morejo dobiti vozniškega dovoljenja. Foto: EPA
Nova kampanja, ki se zavzema za bojkot prepovedi, je naletela na velik odziv. Foto: Reuters

odgovor na prizadevanja aktivistov, ki skušajo doseči konec prepovedi za ženske voznice.

Kot poroča Guardian, se je kampanja, ki poziva Savdijke, naj se 26. oktobra prepovedi uprejo s protestno vožnjo, se ta teden naglo razširila po spletu in si pridobila podporo uglednih aktivistk za pravice žensk.
Več kot 10.000 žensk je že podpisalo na strani oct26driving.com objavljeno deklaracijo, v kateri je navedeno: "Glede na to, da ni nobenih jasnih utemeljitev, zakaj bi država lahko odraslim, sposobnim ženskam prepovedala voziti, pozivamo, da se ženskam omogočita opravljanje vozniškega izpita in izdaja dovoljenj za tiste, ki izpit opravijo."

V nedeljo je bil dostop do spletne strani kampanje že onemogočen.
Se pa je na to temo v intervjuju oglasil šejk Saleh Al Lohajdan, ki lahko kot eden izmed 21 članov višjega sveta učenjakov piše fatve (verske sodbe) in svetuje vladi, ima pa tudi veliko podpornikov med vplivnimi konservativci. Al Lohajdan je v preteklosti že večkrat posegel v aktualne razprave v savdski družbi in je glasen nasprotnik vsakršnih, še tako minimalnih reform na področju ženskih svoboščin, za katere si prizadeva kralj Abdulah, ki je šejka leta 2009 odpustil z mesta vodje pravosodnega sveta.

WikiLeaks: Njegove opazke sramota za kraljestvo
Saleh Al Lohajdan je v intervjuju na spletni strani sabq.org dejal, da bi morale ženske, ki si prizadevajo za ukinitev prepovedi vožnje, postaviti "razum pred svoje srce, čustva in strasti".
Omenjeni svet učenjakov sicer neposredno ne odloča o savdski politiki, lahko pa posredno vpliva na odločitve vlade v državi, kjer se vladajoča kraljeva družina Al Saud še vedno močno opira na mnenje verskih učenjakov.
"Če ženska vozi avto, in to ne iz čiste nuje, ima to lahko negativne fiziološke posledice, saj medicinske študije kažejo, da vožnja avtomatično prizadene jajčnike in pomakne medenico navzgor," razglablja Al Lohajdan. "Zato tudi ugotavljamo, da imajo ženske, ki redno vozijo, otroke s kliničnimi težavami različnih stopenj."

Katere te študije, na katere se sklicuje, so, sicer klerik, ki nima nikakršne medicinske izobrazbe, ne pove. So pa ameriški diplomati v depešah, ki jih je razkril WikiLeaks, Al Lohajdana označili za glavno oviro na poti k reformam v Savdski Arabiji in zapisali, da njegove "neprimerne opazke vedno znova osramotijo kraljestvo".

Savdska Arabija je edina država na svetu, kjer ženske ne smejo voziti. Vozniška dovoljenja lahko dobijo le moški, voznice pa so v preteklosti že zaprli in jim celo sodili na podlagi obtožb političnega protesta.