Udeleženci shoda s plakatom z napisom
Udeleženci shoda s plakatom z napisom "Ne z nami - muslimani in prijatelji proti nasilju in terorju". Foto: Reuters
Nekaj 100 muslimanov na mirovnem shodu v Kölnu

Udeleženci so pred začetkom shoda, ki se je začel ob 13. uri, razvili plakat z napisom Ne z nami (Nicht Mit Uns), kar je tudi glavni slogan prireditve, s katerim so organizatorji in udeleženci izrazili nestrinjanje z islamskim ekstremizmom. Shod poteka sredi muslimanskega svetega meseca ramazana.

"Na shodu sem, da pošljem signal. Prihajam iz muslimanske družine in ne želim, da ljudje v našem imenu govorijo, kdo je vernik in kdo ni. Nedvomno pa ne želim, da se ljudje pobijajo v mojem imenu," je povedala udeleženka Yasmin Vadood.

Tarek Mohammed, eden izmed organizatorjev shoda, je zbrane v Kölnu nagovoril z besedami, da bi poslali napačno sporočilo, če se takega shoda ne bi udeležili. Podpora shodu je bila namreč v preteklih dneh velika - oglasili so se številni umetniki, znanstveniki, politiki in organizacije vseh vrst, je za Dogodke in odmeve poročala Polona Fijavž.

Na uradni spletni strani dogodka so organizatorji poudarili, da gre za demonstracije proti ekstremizmu, terorizmu, vojni in diktaturi, na katerih so muslimani in njihovi prijatelji tudi izrazili sožalje vsem žrtvam terorističnih napadov po svetu.

Po poročanju nemškega Frankfurt Allgemeine Zeitunga se je na shodu zbralo več kot 1.000 ljudi, medtem ko nemški časopis Bild poroča o okoli 500 udeležencih. Po poročanju spletnega portala Express.de je prvotna ocena policije o številu udeležencev znašala okoli 500 ljudi, pozneje pa naj bi jo znižali na od 200 do 300 ljudi.

Ditib odpovedal sodelovanje
Pred shodom je v Nemčiji potekala burna razprava, saj je združenje nemških mošej Ditib odpovedalo sodelovanje na shodu, saj naj bi stigmatiziral muslimane in sejal nesoglasja.

Organizatorji, zbrani okoli strokovnjakinje za islam Lamye Kaddor, odgovarjajo, da Ditib s kritiziranjem shoda ravna sporno.

Nekaj 100 muslimanov na mirovnem shodu v Kölnu