Timošenkovi so dejali, naj ne zapušča ukrajinske prestolnice Kijeva. Foto: EPA
Timošenkovi so dejali, naj ne zapušča ukrajinske prestolnice Kijeva. Foto: EPA

"Ravnokar mi je preiskovalec sporočil, da so proti meni sprožili kriminalno preiskavo," je nekdanja ukrajinska premierka zapisala v izjavi, objavljeni na njeni spletni strani po zaslišanju. Uradna obtožba naj bi sledila kasneje.

Timošenkova je marca letos za las izgubila predsedniške volitve proti dolgoletnemu nasprotniku Viktorju Janukoviču, čigar vlada je ukazala revizijo delovanja vlade Timošenkove. Oktobra objavljeno poročilo revizorja domneva, da je prejšnja vlada nezakonito prelivala denar iz sklada od prodaje pravic za spuščanje toplogrednih plinov v skladu s kjotskim protokolom v pokojninski sklad med krizo, poroča BBC.

"Denar je še vedno na vladnih računih. Res smo izplačali pokojnine, vendar ne iz teh sredstev," je Timošenkova zavrnila obtožbe in pojasnila, da so jo preiskovalci želeli tudi uradno obtožiti, a tega niso storili, ker ni bil prisoten njen odvetnik.

Privrženci Timošenkove, ene od vodilnih osebnosti t. i. oranžne revolucije leta 2004, so revizijo označili za poskus ustrahovanja opozicije. "Nasilje nad opozicijo se nadaljuje," je zapisala Timošenkova in dodala, da jo je državni tožilec poklical na novo zaslišanje 20. decembra.