Je Kosorjeva vedela za črne sklade? Foto: EPA
Je Kosorjeva vedela za črne sklade? Foto: EPA

Kot poroča Večernji list, je Mladen Barišić v enem svojih številnih pogovorov s preiskovalci urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) spregovoril o pogovoru med Sanaderjem in Kosorjevo, ki se po njegovih besedah "ni odzvala in je delovala prestrašeno", dodaja zagrebški tednik. "Zvedela je, ni pa nič komentirala," je povedal Barišić.

"Sanader je Kosorjevi povedal, da je nekaj denarja pri meni in da ga lahko uporabi za predsedniško kampanjo. Vprašal me je, koliko denarja imamo. Odgovoril sem, da imamo 300.000 evrov in dva milijona kun (približno 270.000 evrov)," je še dejal Barišić, ki je glavna priča v primeru Fimi-Media, podjetja, preko katerega naj bi Sanader in Barišić sprejemala denar, ki so ga na nezakonit način pridobili iz več javnih hrvaških podjetij in z nekaterih ministrstev.
Prihodki stranke niso dovolj?
Barišić je dodal, da je bil denar v kupčkih po sto bankovcev različne vrednosti, ki so bili povezani z elastiko. Kot je dejal, je srečanje na vladi, katerega cilj je bil, da Kosorjevi povedo za denar, doživel kot določeno primopredajo blagajne. Po njegovih besedah je Sanader pojasnil, da na volitvah ni mogoče zmagati zgolj z denarjem iz rednih prihodkov stranke. Potem naj bi z roko pokazal pod mizo in dejal, da je na volitvah mogoče zmagati z dvema tretjinama takšnega denarja in s tretjino zakonitega denarja.
Barišić je še dejal, da se je zgodba z denarjem končala, ko ga je po telefonu poklical njegov naslednik v HDZ-ju Branko Bačić in zahteval, naj denar prinese na sedež vladajoče stranke. Barišić naj bi nato ves denar iz črnih fondov, ki ga je imel na sedežu carine, prinesel na sedež HDZ-ja, dodaja Večernji list. Ko se je izvedelo za afero Fimi-Media in korupcijo, ki je kazala na vpletenost nekdanjega vrha HDZ-ja, je Bačić predal omenjeni denar Uskoku.
Maček zanika obtožbe
Kot še danes poroča Večernji list, naj bi Kosorjeva ravno o tem pričala pred preiskovalci Uskoka v okviru preiskave proti Sanaderju. Premierka je potrdila, da se bo odzvala povabilu Uskoka.
Zagrebški časnik v ločenem članku piše, da je Barišić bremenil tudi nekdanjega tiskovnega predstavnika vlade Ratka Mačka, ki naj bi z denarjem iz črnih skladov stranke plačeval tudi nekatere krajevne medije v Osijeku, Zagrebu in Zadru. To je Maček odločno zanikal in Barišića obtožil, da laže.