Videla (desno) je bil vojaški voditelj med letoma 1976 in 1981, Bignone pa med letoma 1982 in 1983. Foto: EPA
Videla (desno) je bil vojaški voditelj med letoma 1976 in 1981, Bignone pa med letoma 1982 in 1983. Foto: EPA

Jorge Videla in Reynaldo Bignone sta obtožena ugrabitve okoli 30 otrok, katerih starši so umrli ali izginili med vojaško vladavino med letoma 1976 in 1983. Znano je, da so vojaški ali policijski pari v tem času posvojili več kot 100 otrok. Sodijo še šestim drugim osebam, med njimi nekdanjim oficirjem in zdravniku. Sojenje v Buenos Airesu naj bi trajalo več mesecev, na njem pa naj bi pričalo okoli 370 ljudi.

Zaradi zločinov proti človečnosti je bil 85-letni Videla že obsojen na dosmrtni zapor, 83-letni Bignone pa je bil aprila lani obsojen na 25-letno zaporno kazen zaradi zlorab človekovih pravic.

Dolgo pričakovani sodni proces, ki ga prenašajo televizijske kamere, se osredotoča na usodo najmanj 34 otrok, rojenih materam v dveh glavnih zaporih med vojaško vladavino.

Babice želele izvedeti usodo otrok in vnukov
Zasluga za to, da proces poteka, prvi proti argentinskim vojaškim voditeljem zaradi obtožb o ugrabitvah otrok, gre v veliki meri skupini babic, ki si prizadevajo, da bi izvedele, kaj se je zgodilo ne le z njihovimi otroki, temveč tudi vnuki.

Med t. i. umazano vojno je po podatkih skupin za človekove pravice umrlo ali izginilo 30.000 ljudi, "ukradenih" pa je bilo najmanj 400 otrok. Nekateri "ukradeni" otroci pravijo, da raje ne bi poznali resnice o svojih starših, še posebej če resnica meče slabo luč na njihove posvojitelje in jih vpleta v nezakonite posle.