Imam vodi molitev pred mošejo v Dresdnu. Foto: EPA
Imam vodi molitev pred mošejo v Dresdnu. Foto: EPA

Racije so izvedli v Severnem Porenju-Vestfaliji in Porenje-Pfalškem, nikogar pa niso aretirali. Četverico sumijo zbiranja informacij o privržencih klerika Fethullaha Gülena, ki mu Ankara pripisuje odgovornost za neuspeli puč julija lani.

Ditib pod nadzorom Ankare
Imami pripadajo turško-islamski uniji Ditib, ki je glavna organizacija turške muslimanske skupnosti v Nemčiji in je pod neposrednim nadzorom Ankare. Turškemu konzulatu v Kölnu naj bi imami predajali zbrane informacije o v Nemčiji živečih pripadnikih Gülenovega gibanja.

Četverica naj bi delovala po ukazu turške direkcije za verske zadeve (Diyanet), ki spada neposredno pod urad turškega premierja. Ukaz naj bi nosil datum 20. september, v njem pa naj bi bilo zapisano, da je krivec za spodleteli državni udar 15. julija lani gibanje v ZDA živečega klerika Gülena.

Imena "gulenistov" naj bi izdajalo 13 imamov
Cilj racij je bil najti dodatne dokaze za sume glede imamov. Glede na ugotovitve obveščevalcev v Severnem Porenju-Vestfaliji naj bi najmanj 13 imamov v tej nemški deželi izdajalo imena privržencev Gülena Ankari.

Minister Maas: Ditib naj se loči od Ankare
Nemški pravosodni minister Heiko Maas je po racijah Ditib pozval, naj se loči od Ankare. "Vpliv turške države na Ditib je prevelik. Ditib bi moral spremeniti svoja pravila, ki določajo tesno povezavo z Diyanetom," je dodal. Če se bodo sumi glede posamičnih imamov izkazali za upravičene, bo moral Ditib po mnenju Maasa priznati, da je vsaj deloma podaljšana roka turške vlade. Maas je še izrazil pričakovanje, da bo Ditib očitke na svoj račun povsem razjasnil.