Nemška kanclerka Angela Merkel se je s kitajskim premierjem Lijem Kečjangom pogovarjala tudi o rešitvi krize v Siriji. Foto: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel se je s kitajskim premierjem Lijem Kečjangom pogovarjala tudi o rešitvi krize v Siriji. Foto: Reuters
false
V nemški delegaciji je tudi novi prvi mož Volkswagna Matthias Müller, ki naj bi spregovoril o škandalu z manipuliranjem testov izpušnih plinov. Foto: Reuters

vredne več deset milijard dolarjev.

Med drugim je bil sklenjeni posel, vreden 17 milijard ameriških dolarjev, v skladu s katerim bodo kitajske letalske družbe od podjetja Airbus kupile približno 100 letal tipa A320 in še 30 letal tipa A330. To je eno največjih kitajskih naročil pri Airbusu do zdaj.

Za največje gospodarstvo v EU-ju je država z največ prebivalci na svetu eno ključnih trgov - Kitajska je za Francijo, ZDA in Veliko Britanijo četrti največji izvozni trg Nemčije. Delež Kitajske v celotni strukturi nemškega izvoza je lani predstavljal že 6,6 odstotka celotnega izvoza; še leta 2007 le 3,1 odstotka.

Toda letos so se sredi ohlajanja kitajskega gospodarstva te številke precej umirile. Kot kažejo podatki nemške gospodarske zbornice, se je v prvi polovici letošnjega leta povečal le za 0,8 odstotka.

Izvoz na Kitajsko je bil do letos tudi praktično glavni motor rasti nemških izvoznikov, zlasti avtomobilske industrije - v nemški delegaciji je med drugim tudi novi prvi mož Volkswagna Matthias Müller, ki naj bi spregovoril o škandalu z manipuliranjem testov izpušnih plinov.

Pomoč Siriji
Tema pogovorov nemške kanclerke Angele Merkel in kitajskega premierja Lija Kečjanga je bila poleg gospodarstva (skupna naložba borz v Frankfurtu in Šanghaju ter strateško sodelovanje med podjetjem Voith in kitajskim China Three Gorges Corporation) tudi kriza v Siriji.

Kot je na skupni novinarski konferenci dejal Li, bo "Kitajska prispevala k rešitvi konflikta v Siriji" in "priskrbela humanitarno pomoč prizadetim državam". "Prej kot lahko pomagamo ljudem v Siriji, bolje bo. Ko vidimo, da je umrlo že 300.000 ljudi, milijoni pa so begunci, je jasno, da se mudi," pa je dejala Merklova, ki se bo danes sestala tudi s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom.

Nemška kanclerka bo v petek s premierjem Lijem poletela v vzhodno provinco Anhui, kjer bo obiskala vaško šolo in se udeležila srečanja kitajskih in nemških poslovnih voditeljev. Tokrat je Li prvič povabil katerega izmed tujih voditeljev na obisk v svojo rodno provinco.

Nemška kanclerka obiskala Kitajsko
Nemška kanclerka obiskala Kitajsko